YDH- Filistin’in seçilmiş Başbakanı İsmail Heniye bölgede, Türkiye’nin de katıldığı yeni bir ittifak kurulmasını istedi.

 

Bugün Gazze’deki Filistin camiinde Cuma hutbesi veren Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Filistin Özerk Yönetimi’ne göndermede bulunarak tüm Filistinlilerin artık İsraillilerle müzakerelerin başarısız olduğunu ve hiçbir sonuç doğurmayacağını itiraf etmesi gerektiğini söyledi.

 

Filistinliler arasında barış ve diyalog başlatılması gerektiğini de belirten Başbakan İsmail Heniye, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yeninden yapılandırılması için tüm Filistinli grupların katılacağı bir barış ve diyalog süreci başlatılmasını istedi.

 

Gazze’ye yardım konvoyunun girişi sırasında bir Mısır askerinin öldürülmüş olmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Heniye, bu konudaki soruşturmanın sürdüğünü ifade etti.

 

Türkiye ile İsrail arasındaki son siyasi gerginliklere de değinen Filistin Başbakanı İsmail Heniye, bu süreci “Türkiye’nin İslami rolünü yeniden oynamaya başlaması” olarak değerlendirdi ve Türkiye’nin İsrail’le stratejik ortaklığının sona erdiğini söyledi.

 

Türkiye’nin, artık İslami rolünü yeniden kazandığını, işgalcilerle sürdürdüğü 60 yıllık ittifakı aştığını belirten Başbakan Heniye, Türkiye’nin Arap ve İslam ülkelerine yönelik açılımlarından gurur duyduğunu söyledi.

 

İsrail’e karşı Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye’nin oluşturduğu tarihsel eksenin yeniden dengelenmesi gerektiğini belirten Heniye, “Bu yeni eksen, Türkiye’ye hatta İran’a da açılmalıdır. Çünkü bazıları İslam ümmeti içerisinde düşmanlık yaratmak istemektedir. Halbuki aramızda çeşitli görüş ayrılıkları ve farklı bakış açıları olsa bile biz tek bir ümmetiz” diye konuştu.