Vahabi lider:Hizbullah'a dua etmek haramdır

01 Ocak 1970

SAAF-Vahabilerin en yaşlı lideri olarak tanınan Abdullah bin Cibrin, pazartesi günü Lübnan

SAAF-Vahabilerin en yaşlı lideri olarak tanınan Abdullah bin Cibrin, pazartesi günü Lübnan Hizbullah'ının aleyhine fetva yayınladı.

 

Irak’tan yayın yapan Burathanews haber sitesinin Suudi Arabistan Haber Ajansı’na dayandırarak verdiği bilgiye göre İbn Cibrin verdiği fetvada şu ifadelere yer verdi:

 

"Bu Rafızî partiye yardım etmek haramdır. Onların liderliğinde hareket etmek de haramdır. Allah onlara yardım etsin ve güçlü kılsın diye dua etmek de haramdır."

 

Sünni Müslümanlara nasihat eden İbn Cibrin şunları söyledi: "Ehl-i Sünnete nasihatimiz bu kimselerden beri olduklarını ilan etmeleri; onlara katılanları zelil kılmaları ve bu kimselerin İslam'a ve Müslümanlara düşman olduklarını ilan etmeleridir."

 

İbn Cibrin Vahabi hareketinin Şeyh Abdurrahman el-Berrak'tan sonra dünyada önde gelen ikinci ismi olarak biliniyor. Suudi Arabistan hükümetinin fetva kurulunda üst düzey yetkiler almış olan İbn Cibrin’in açıklamaları, Suudi Arabistan Haber Ajansı "SPA" tarafından yayınlanmakta; çalışmaları da İslami İşler Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir.

 

İbn Cibrin'in fetvası ve Suudi liderlerin açıklamaları sonrası Suudi Arabistan'daki Selefiler kendi aralarında tartışma yaşadı. Halk düzeyinde yaşanan tartışmada kimi Selefiler Hizbullah'ı destekliyordu.

 

İbni Cibrin'in bu konudaki fetvası Hizbullah'ı destekleyen kesime bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

 

Söz konusu fetvanın, el-Kaide örgütünü destekleyen ve bu örgütün eylemlerini yayınlayan Şeyh Muhammed el-Heydan'ın yönettiği "Nuru’l İslam" sitesinde de yayınladığı belirtildi.