YDH- ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasında müzakerelerin başlayabilmesi için beş maddelik yeni bir plan sunduğu bildirildi.

 

Filistinli kaynakların bildirdiğine göre ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas arasındaki barış görüşmelerinin yeninden başlatılması için yeni bir girişim başlattı.

 

Mitchell’in Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasındaki görüşmelerin yeninden başlaması için gündeme getirdiği yeni planın; İsrail’in, Oslo Anlaşmasına göre Filistin güvenlik güçlerinin kontrolüne bırakılan A bölgelerine yönelik saldırıları durdurmasını, B bölgelerinin A bölgeleri haline dönüştürülmesini, Özerk Yönetime ve ona bağlı güvenlik güçlerine C bölgelerine girme izni vermesini ve Filistinli esirleri serbest bırakmasını öngördüğü bildirildi.

 

Oslo Anlaşmasına göre B bölgesi diye adlandırılan bölgeler sivil olarak Filistinlilere, güvenlik bakımından ise İsrail’e bırakılan yerleri, C bölgesi olarak adlandırılan yerler ise tamamen İsrail kontrolü altında bulunan yerleri ifade ediyor.

 

Mitchell tarafından başlatılan yeni girişimde ayrıca İsrail tarafından karşılanan Filistin vergi gelirlerinin her ay düzenli olarak Filistin Özerk Yönetimine ödenmesinin ve İsrail’in Gazze’ye gıda ve inşaat malzemelerinin geçişini kolaylaştırmasının da yer aldığı bildiriliyor.

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Mitchell planıyla ilgili olarak Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’la görüşmek istediği, Abbas’ın ise görüşmenin gerçekleşmesi için İsrail’in öncelikle Mitchell planında öngörülen adımları atması gerektiğini söylediği ifade ediliyor.