YDH- Irak’ta basçı oldukları gerekçesiyle seçimlere girmeleri engellenen şahısların seçimlere katılmasına izin verildiği bildirildi.

 

Irak Yüksek Seçim Kurulu yetkililerinden Hamdiye Hüseyni, temyiz kurulunun Baasçıların temizlenmesi yasası çerçevesinde seçimlere katılması yasaklananlara seçimlere katılma izni verdiğini; ancak bu kişilerin dosyalarının seçimlerden sonra yeniden ela alınacağını açıkladı.

 

Hamdiye Hüseyni, yaptığı açıklamada seçimlere temyiz kurulu tarafından seçimlere girmelerine izin verilen şahısların seçimlerden sonra Baasçıları devlet dairelerinden temizleme yasası kapsamına girdiklerinin görülmesi durumunda seçimi kazanmış olsalar dahi bu şahısların milletvekilliğinin onaylanmayacağını söyledi.

 

Adalet Kurulu, Baasçı oldukları gerekçesiyle 517 kişinin seçimlere girmesini yasaklamış, ancak itiraz başvurularının ardından bunlardan 59’u hakkında verilen seçim yasağı kararı kaldırılmıştı.

 

Amerika ve bazı Arap ülkeleri söz konusu kişilerin seçimlere katılmasına izin verilmesi için Irak yönetimine baskı yapmış ve bu çerçevede ABD başkan Yardımcısı Joe Biden, sürpriz bir şekilde Bağdat’a gelerek Baasçı oldukları gerekçesiyle seçim salahiyeti reddedilen şahıslara seçimlere girme izni verilmesini talep etmişti.

 

Baasçı oldukları gerekçesiyle bazı şahısların seçim salahiyetlerinin reddedilmesi üzerine Irak’taki terörist eylemlerde büyük bir artış gözlemlendi.

 

Irak anayasasının 7 maddesi, başta kapatılan Baas partisi olmak üzere ırkçı, tekfirci ve terörist partilere üye olanların seçimlere katılmasını yasaklıyor.