5+1’in İran toplantısından yine sonuç alınamadı

01 Ocak 1970

SAAF-Önceki gece Birleşmiş Milletlerin beş daimi üyesi ile Almanya’nın (5+1) temsilcilerinin

SAAF-Önceki gece Birleşmiş Milletlerin beş daimi üyesi ile Almanya’nın (5+1) temsilcilerinin İran’ın aleyhine yayınlanmak istenen karar metni ile ilgili yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı.

 

Mehrnews Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve Almanya elçilerinin iki gün boyunca karar metni üzerinde yapmış oldukları pazarlık sonrasında, ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki temsilcisi John Bulton, bugün tekrar toplanarak bildirinin metni üzerindeki anlaşmazlıkları çözmek için çalışacaklarını söyledi.

 

“Bana emredilen bu kararın bir an önce çıkarılmasıdır” diyen Bulton 5+1 temsilcilerinin kararla ilgili anlaşmazlıkları konusunda ise “karar metninde seçilecek kelimelerin ne olması üzerinde yoğunlaşılmaktadır” dedi.

 

Tartışmaların metinde yer alacak kelimelerin seçiminden kaynaklandığını belirten Bulton’un açıklamalarından “Birleşmiş Milletlerin ekonomik yaptırımları ve hatta askeri müdahaleyi kapsayan 7. maddesinin gündeme getirilmesi üzerinde tartışmaların yaşandığı ve anlaşmazlığın bundan kaynaklandığı anlaşılıyor.

 

Temmuz ayında BM Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını yapan Jean-Marc del Sabliere, geçen toplantıyla ilgili yaptığı basın toplantısında şunları söyledi: “Biz bu toplantıda sadece bu metni gündeme aldık. Rus ve Çinli meslektaşlarımız bazı açıklamalarda bulundular.”

 

Amerikalı üst düzey bir yetkili, Rusya ve Çin’in İran’ın Batı’nın teşvik paketini reddetmesi durumunda İran’a karşı uygulanılması düşünülen yaptırımların araştırılması için konunun Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi üzerinde anlaşmaya vardıklarını söylemişti.

 

Rusya’nın Birleşmiş Milletlerdeki daimi temsilcisi Vitali Çurkin, İran’ın Batı’nın teşvik paketine cevabı hakkında şunları söyledi: “Eğer yarın olumlu cevap verilirse bizim işimiz kolaylaşacaktır. Çünkü bu durumda Güvenlik Konseyi’ndeki bu konuyla ilgili çalışmalarımız zorunlu olmaktan çıkacaktır.”

 

“Biz ümit ediyoruz ki olumlu cevap verilir; çünkü bu paket oldukça cömertçe hazırlanmıştır ve İran’ın uluslar arası camia ile ilişkilerinin yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır” diyen Rusya temsilcisi Çurkin, ayrıca, “biz İran’a bir takım şeyler dayatmak istemiyoruz. Ama İran’ın uluslararası düzeyde anlaşmazlık içerisinde olmaması ve nükleer çalışmalarının niteliğiyle ilgili şüphelerin ortadan kalkması gerekir” dedi.