DW, BBC ve VOA: Biri İran’ı durdursun

02 Aralık 2010

YDH- Alman, İngiliz ve Amerikan resmi yayın kuruluşları, Farsça yayınlarını izlenemez hale getiren İran’a tepki gösterdi.

YDH- Alman, İngiliz ve Amerikan resmi yayın kuruluşları, Farsça yayınlarını izlenemez hale getiren İran’a tepki gösterdi.

 

Alman resmi yayın kuruluşu Deutcshe Welle’nin (DW) farsça servisine ait internet sitesinin haberine göre Amerika’nın Sesi (VOA), İngiliz resmi yayın kuruluşu BBC ve Alman DW yetkilileri ortak bir açıklamada bulunarak İran’ın bu üç yayın kuruluşunun Farsça servislerine ait radyo ve televizyon yayınlarının tamamen kesilmesine sebep olduğunu, bu kuruluşların internet sitelerini de filtrelediğini belirterek tepki gösterdi.

 

Hotbird uydusundaki yayınlarının kesilmesine İran kurumlarının yaydığı parazitlerin sebep olduğunun anlaşıldığını belirten DW, BBC ve VOA yetkilileri, İran’ı protesto etmek için ortak bir bildiri yayımlama kararı aldıklarını ifade etti.

 

İran’ın elektronik teknolojisini kullanarak yayınlarını durdurmasının uluslar arası anlaşmalara aykırı olduğunu öne süren Amerikalı İngiliz ve Alman yetkililer, yayımladıkları ortak bildiride “İran’ın bu tutumu enformasyonun sınır ötesi dolaşımını destekleyen uluslar arası yasalara aykırıdır” ifadesine yer verdi.

 

DW Müdürü Eric Peterman, BBC Müdürü Peter Horrocks ve VOA Müdürü Dan Austin, yayımladıkları ortak bildiride “Biz bu kanalların yayınlarının bozulmasını kınıyoruz ve bu kanalların yöneticileri olarak izleyicilerimizden İran’a baskı yapılması için derhal harekete geçmelerini istiyoruz” dedi.

 

Öte yandan DW Müdürü Eric Peterman İran’ın Berlin Konsolosluğuna yazılı müracaatta bulunarak İran’ın bu adımının “uluslar arası enformasyon alma imkanı sağlanması” ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi.

 

İran’ın engellemesi sebebiyle BBC farsça servisi, Amerika’nın Sesi Farsça servisi, Radyo Ferda ve Alman DW Farsça servisinin Avrupa ve Ortadoğu’daki izleyicileri kapsayan Hotbird uydusundaki yayınları izlenemiyor.