YDH- Tahran Milletvekili Ali Mutahhari, İslam Devrimi’nin 31. yıldönümü törenlerine yoğun katılımın, halkın hükümetin uygulamalarını onayladığı anlamına gelmediğini söyledi.

 

Khabaronline internet sitesine demeç veren İran Parlamentosunun önde gelen muhafazakar milletvekillerinden Ali Mutahhari, siyasilerin milli ve İslami menfaatleri kişisel veya grupsal çıkarlarının üstünde tutmaları gerektiğini belirterek halkın İslam Devrimi’nin 31. yıldönümü törenlerine yoğun katılımının hükümetin her yaptığını onayladığı anlamına gelmediğini söyledi.

 

İslam Devrimi’nin 31. yıldönümünde ülke çapında düzenlenen kitlesel yürüyüşlere değinen Tahran Milletvekili Dr. Ali Mutahhari, “Bu yürüyüşler ulusal vahdet ve barışın göstergesiydi. Halk ve seçkinler, İslam Devrimi’ni korumanın diğer tüm meselelerden önce geldiğini hissetti. Ancak bu mesele, yönetime hiçbir itirazın olmadığı anlamına da gelmez” dedi.

 

“Devlet adamları bu yürüyüşleri, onların hal ve hareketlerinin onaylandığı anlamına geldiğini düşünmesinler. Tersine aylardır zayi edilen haklar yerine getirilmelidir” diyen Mutahhari, seçim sonrasında yaşanan bunalımdan sorumlu olan herkesin yaptıklarının hesabını vermesi gerektiğini söyledi ve “hile iddialarını gündeme getirerek halkı sokağa çağıranların da seçim münazaraları sırasında fitnenin zeminini hazırlayanların da hesabının görülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

Halkın, siyasi seçkinlerden milli ve İslami maslahatları kişisel ve grupsal çıkarlarının üstünde tutmasını istediğini belirten Dr. Ali Mutahhari, “halk onlardan kalkınma, ilerleme ve adalet konularında İslam Devrimi’nin hedeflerine yaklaşılacak işler yapmalarını ve dünyaya yeni bir yol gösteren İslam Devrimi’nin mesajını diğer milletlere ulaştırmalarını istemektedir” dedi.

 

11 Şubat Devrim Kutlamaları yürüyüşünün aylardır süren çekişmelere son verdiğini kaydeden Ali Mutahhari, halkın ve liderlerin İslam Devrimi’nin korunması için birleşip geçmişteki ihtilafları bir kenara bıraktığını belirtti; ancak bunun ihtilafların bittiği anlamına da gelmediğini söyledi.

 

“Her iki tarafın yaptığı zulümler giderilmedikçe bu bunalımın bütünüyle sona erdiğini iddia edemeyiz” diyen Dr. Mutahhari, 11 Şubat yürüyüşüne yoğun bir katılım gösteren halkın hükümetten beklentisinin ne olduğuna ilişkin bir soruyu da şöyle cevapladı: “Halk, öncelikle hükümetin geçim konusuna daha fazla önem vermesini ve enflasyonu kontrol altına almaya çalışmasını beklemektedir. Ayrıca kültürel yönlendirmelerden kaçınmasını ve nevruz kutlamaları turları gibi müptezel işlerin tekrar edilmemesini istemektedir.”

 

Hükümetin halkın toplumsal özgürlüklerine saygı göstermesi ve basına baskı uygulamaktan vazgeçesi gerektiğini belirten Mutahhari, siyasi tutuklular konusunda da adımlar atılarak halk arasında sevgi ve dostluk ortamının yaratılması gerektiğini ifade etti.

 

Hükümetin nükleer program konusundaki ikircikli tutumunu da eleştiren Mutahhari, “Hükümet halka karşı dürüst olmalıdır eğer perde gerisinde büyük güçlerle görüşmeler yapıyorsa bunu halka açıklamalıdır, nükleer enerji meselesini ABD ile ilişkiler için bir bağlantı noktası haline getirmemelidir” dedi.

 

Öte yandan Dr. Mutahhari’nin basın üzerindeki baskıların kaldırılması yönündeki bu uyarısının ardından bugün İran’ın en çok izlenen haber analiz sitelerinden Ayande’nin yayın yönetmeni Fuad Sadıki’nin tutuklandığı bildirildi.