YDH- İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi eski Genel Sekreteri Hasan Ruhani, hükümetin nükleer program konusunda izlediği politikayı eleştirdi.

 

Muhammed Hatemi hükümeti döneminde Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri sıfatıyla nükleer programla ilgili baş müzakerecilik görevini yürüten Hüccetulislam Dr. Hasan Ruhani, hükümetin Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyulan yakıt karşılığında yüzde 3 oranında zenginleştirilmiş uranyum verme teklifinin hata olduğunu söyledi.

 

Mehr haber ajansına demeç veren Dr. Hasan Ruhani, Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyulan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum karşılığında yüzde 3 oranında zenginleştirilmiş uranyum verme teklifinin bir hata olduğunu belirterek Ajans’ın yürürlükteki yasalar gereği nükleer yakıtı İran’a sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

 

Dr. Hasan Ruhani, “Biz Ajans’a Tahran’daki araştırma reaktörü için yakıt istediğimizi söylemeliydik. Yasalara göre Ajans, bu yakıtı satın alıp bize vermekle yükümlüdür. Biz bu yakıta karşılık başka herhangi bir şey değil, yalnızca para ödemeliydik” dedi.

 

Uranyum değişimi teklifi ile ilgili hataların başlangıcının İran’dan kaynaklandığını belirten Ruhani, “Yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum karşılığında yüzde 3 oranında uranyum verelim şeklinde sözler söylendi. Bu yanlış sözler, Batılıların iştahını kabarttı” diye konuştu.

 

Batılıların İran hükümetinin bu teklifinden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Ruhani, “Onlar bu tekliften büyük bir memnuniyet duydular ve böylece bizim üç- dört yıl boyunca ülkemizde uranyum zenginleştirmesiyle elde ettiğimiz ürünü bizim elimizden almanın hesabını yapmaya başladılar. Bu ise aslında üç-dört yıllık uranyum zenginleştirme faaliyetimizin örtülü olarak askıya alınmasının bize dayatılması demektir” dedi.

 

Dört yıl boyunca zenginleştirilmiş uranyumun Tahran reaktörü için ihtiyaç duyulan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum karşılığında verilmesinin İran’ın dört yıl boyunca uranyum zenginleştirmemiş olması anlamına geldiğine dikkat çeken Ruhani, “Yöneticilerimiz bu teklifi yapınca Batılıların da iştahı kabardı ve bu sefer gelip ne kadar uranyum vereceğimizi, nerde vereceğimizi ve bu işi ne zaman yapacağımızı söz konusu etmeye başladılar” dedi.

 

Hükümetin neden böylesi bir teklif yaptığını hala anlayamadığını belirten Ruhani, “Biz nükleer yakıt karşılığında dünyadaki her ülke gibi yüzde 3.5 zenginleştirilmiş uranyum değil, para vermeliyiz. Yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu da Darkhveyn’de kuracağımız reaktör için saklamalıyız. Bu reaktör tamamlandığında yakıtının da hazır olması için bu çalışmayı sürdürmeliyiz. Çünkü bu reaktör faaliyete geçtiğinde bir iki kilo ya da bir iki ton uranyuma değil bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyacağız” dedi.