YDH- İşgalden sonra ABD tarafından Irak’a başbakan olarak atanan İyad Allavi, iktidara gelmesi halinde Arap ülkeleriyle yaşanan sorunları bir telefonla halledebileceğini söyledi.

 

Iraklı laik partilerin oluşturduğu el-Irakiye ittifakının lideri İyad Allavi, 7 Mart’ta yapılacak parlamento seçimleri için destek almak üzere Suudi Arabistan’a gitti.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’le bir görüşme yapan Allavi, Suudi gazetesi Ukaz’a verdiği demecinde Irak’ta yeninden iktidar olmayı umduğunu belirtti.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ı “İslam ümmetinin güvenlik sığınağı” şeklinde öven Allavi, Suudi kralının Irak halkı nezdinden çok önemli bir yeri olduğunu ve Irak halkının Suudi kralına büyük bir saygı beslediğini dile getirdi.

 

Maliki hükümetini ülkedeki güvenliği sağlama konusunda yetersiz kalmakla suçlayan Allavi, yeninden iktidara gelmesi durumunda güvenliği, halkın temel ihtiyaçlarını gidermeyi ve ekonomiyi hükümet programının öncelikleri haline getireceğini söyledi.

 

Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinden sonra ülkede bir güvenlik boşluğu oluşacağını ve Irak hükümetinin bu boşluğu doldurmakta yetersiz olduğunu savunan Allavi, Irak’ta yakalanan el-Kaide üyesi Suudi vatandaşları ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını belirtti ve “Ama şunu belirteyim ki eğer iktidara gelirsem bu tür meseleleri Suudi Arabistan’daki kardeşlerimle bir telefonla hallederim” dedi.

 

Suudi yetkililerle görüşmelerinden sonra Mısır’a giden el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin kahire ziyaretinin ardından da Ürdün’den destek isteyeceği açıklandı.

 

Bölgedeki Arap ülkeleriyle ABD tarafından desteklenen İyad Allav’nin bölge gezisi sürerken, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, 7 Mart’ta yapılacak seçim sonuçlarını etkilemek amacıyla yurt dışından Irak’a büyük miktarda para girişi olduğunu açıkladı.

 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakı, bazı adaylarının basçı oldukları için seçimlerden men edilmesi üzerine askıya aldığı seçim propagandalarına geçtiğimiz cumartesi günü yeniden başlamıştı.