YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, toplumun askerileştirilmesinin ülkeyi askeri darbe tehlikesine soktuğunu söyledi.

 

Irak’ta yayımlanan el-Meda gazetesine demeç veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, Irak’ta bir milyondan fazla polis ve askerin bulunduğuna dikkat çekerek           “her üç Iraklıdan biri asker veya polis, bir başka deyişle her ailede en az bir kişi güvenlik gücü olarak görev yapıyor” dedi ve ülkenin bir askeri darbe tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

 

1958’de krallık rejiminin devrilmesine sebep olan askeri darbe, daha sonra yeni askeri darbeler için zemin yaratmış ve sonuçta Baas Partisi askeri darbe sonucunda iktidara gelmişti.

 

Toplumun askerileştirilmesinin siyasi, toplumsal veya ekonomik açıdan hiçbir zorunluluğu bulunmadığını belirten Adil Abdulmehdi, hükümeti güvenlik kuruluşlarını istihdam yaratmak amacıyla kullanmakla suçladı.

 

Güvenlik kurumlarının bir istihdam alanı olarak kullanılmasının ülkeye ekonomik açıdan yük getirdiğini belirten Abdulmehdi, “Sadece Bağdat’ta dört ordu bulunmaktadır, bu ise toplumun ciddi bir şekilde askerileştirilmesinin açık göstergesidir” dedi.