YDH- İran Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, seçim sonrasında yaşanan olaylarda zarar görenlerin gönüllerinin alınması gerektiğini belirterek, Rehber’in ülkede gerginlik istemediğini söyledi.

 

İslam İnkılabı Rehberi’ni seçmekle görevli olan Uzmanlar Meclisi’nin yedinci toplantısının açılışında bir konuşma yapan Ayetullah Haşimi Rafsancani, Uzmanlar Meclisi’nin iki toplantısı arasında yaşanan ve kendisinin “hoş olmayan olaylar” diye nitelediği gelişmelere değindi ve “Uzmanlar Meclisi’nin iki toplantısı arasında ülkede hoş olmayan olaylar yaşandı. Daha önce benzeri görülmemiş bu olaylar, birçok ihtilafların ve kalplerde kinin oluşmasına sebep oldu. Bunlar, hiçbir müslümanın razı olamayacağı olaylardı. Hem itiraz edenlerin aileleri hem de görevliler zarar gördü. Yaşanan bu olaylardan dolayı üzüntülerin belirtilmesi ve sorunun giderilmesi gerekir” dedi.

 

İlna haber ajansının bildirdiğine göre Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, yaşanan tüm olaylara rağmen toplumda birlik ve beraberliğin yeniden sağlanması yönünde güçlü işaretlerin verildiğini belirterek 11 Şubat Devrim kutlamaları törenlerine yoğun katılımından dolayı halka teşekkür etti ve bu geniş katılımın halkın devrimi sahiplendiğini gösterdiğini söyledi.

 

Devrimin gerçekleştirilmesinde halkın rolüne değinen Ayetullah Haşimi Rafsancani, “Elbette İmam ve onun öğrencileri, birer ilahi etken olarak devrimin yöneticileriydi; ama devrimin gerçekleşmesini sağlayan halkın varlığı katılımı oldu. Şimdiye kadar devrimin korunmasını sağlayan da yine halkın bu varlığıdır. Halkın 11 Şubat’ta gösterdiği yoğun kitlesel katılım, düşmanların yoğun propagandalarını etkisiz bıraktı” dedi.

 

Bu yılki devrim kutlamalarının önceki yıllara göre farklı olduğunu belirten Ayetullah Haşimi, halkın bu yılki kutlamamalara gösterdiği yoğun katılımın son derece anlamlı olduğuna dikkat çekerek Amerika’nın, İran’ın bir askeri diktatörlüğe gittiği yönünde propaganda yaptığını; ancak halkın 11 Şubat’ta gösterdiği yoğun katılımın bu propagandaları etkisiz bıraktığını söyledi.

 

Devrime ve ülkedeki düzene temelden karşı olanların azınlıkta olduğunu belirten Ayetullah Haşimi, “Halkın çoğunluğunda birlik beraberlik olmadığı söylenemez; ama bir akım da söz konusudur, o halde bu birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi gerekiyor. Başından beri bu nizama karşı olanlar vardı, bunlar şimdi de var. Birileri de belki aldanmış olduğu için birtakım olaylar yaşandı. Fakat İslam’ı, Ehlibeyt mektebini ve devrimin kazanımı olan İslami hakimiyetini, anayasayı ve rehberliği eksen almalıyız. Bunları kabul etmeyenler ayrı bir konudur ve onlar çoğunluk da değiller” dedi.

 

Ülkenin sistemine ve Rehberliğe saldırılmasına sebep olacak işler yapmaktan sakınılması gerektiğini belirten Ayetullah Haşimi Rafsancani, “Ben, herkesten çok daha iyi biliyorum ki Rehber, gerginlik istemiyor, kimsenin zarar görmesini istemiyor, nitekim Kehrizek meselesinde de o açıklama yaptı ve bu olayın sorumlularının cezalandırılmasını istedi” diye konuştu.

 

Ülkedeki siyasi duruma da değinen Ayetullah Haşimi, “Devrime vefalı olanlarla, anayasa ve rehberle sorunu olan karşı devrimciler arasında sınır bulunmaktadır. Bu sınır yapay bir sınır değildir, bu sınıra zarar verilmesine izin vermemeliyiz. Anayasal ilkeleri kabul edenlerin bu sınıra riayet edilmesini istediklerinden kuşkum yok” dedi.

 

Uzmanlar Meclisi üyelerinin temel görevinin devrimin korunmasına çalışmak olduğunu belirten Ayetullah Haşimi, “Biz, birlik ve beraberliğin korunması, bölücülük yapılmaması, ifrat ve tefritin önlenmesi, İslami hoşgörü ve İslami nizam konusunda herkesten çok daha fazla hassas olmalıyız” dedi.

 

Ayetullah Haşimi Rafsancani Uzmanlar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Yezdi’nin meclisin son iki toplantısına katılmamasından dolayı duyduğu üzüntüyü de dile getirerek ailesinden Yezdi’nin hastanede olduğu bilgisini aldığını ifade etti ve Yezdi için geçmiş olsun dileklerini iletti.