YDH- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un son açıklaması ve Çin’in tutumu yüzünden İran’a yönelik yeni yaptırımların imkansız hale geldiği bildirildi.

 

Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın yeni başkanı Yukiya Amano’nun İran’ın nükleer programıyla ilgili son raporunun ardından Amerikan tutumunu destekleyen açıklamalar yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un son olarak İran’ın nükleer programını askeri amaçlar için kullandığına dair ikna edici deliller bulunmadığını söylemesinin İran’a yönelik yeni yaptırımları imkansız hale getirdiği bildirildi.

 

İspanya’da yayımlanan La Razon gazetesi, Lavrov’un bu açıklamasıyla Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın son raporunu çok fazla bir önem vermediğini gösterdiğini belirterek Ajans’ın son raporunda geçen “İran muhtemelen halen nükleer başlıklı silahlarını denemektedir” şeklindeki ifadesini hatırlattı.

 

İran’ın 9 Şubat’ta yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini başlattığına dikkat çeken La Razon, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un “Rusya, İran’da hayatı zorlaştıracak yaptırımları desteklemeyecektir” dediğini nakletti.

 

Amerika’nın Tahran’a yönelik yaptırımların İran halkını değil, bu ülkenin enerji ve mali politikalarını etkileyeceğini savunmasına ve İsrail’in İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için Rusya ve Çin nezdinde temaslarda bulunduğuna işaret eden La Razon gazetesi, “İsrail strateji bakanının beraberindeki heyetle Çin’e yaptığı ziyarete rağmen Çin, şimdiye kadar İran konusunda belirsiz bir politika izleyen Rusya’nın aksine başından beri İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyordu” ifadesine yer verdi.

 

Çin’in 6 ay önce İran’la bir petrol anlaşması yaparak petrol açığını kapatmaya çalıştığını hatırlatan İspanyol gazetesi, Amerika’nın Tayvan’a silah satmasının ve Dalay Lama’nın ABD Başkanı Obama ile görüşmesinin Çinli liderlerin İran konusundaki tutumunu değiştirmemesinde etkili olduğunu yazdı.