YDH- Mısır devlet başkanlığı seçimlerine aday olması beklenen Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el Baradei’nin Mısır’daki siyasi dengeleri bozduğu bildirildi.

 

Fransız France-24 kanalı Nobel ödüllü Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el Baradei’nin Mısır’a döndükten sonra ülkesindeki siyasi dengeleri altüst ettiğini belirterek Baradei’nin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in planlarını bozabilecek yeterlilikte olduğunu ve birçok kesimin de desteğini kazandığını ifade etti.

 

Hüsnü Mübarek’in gelecek seçimlerde oğlu Cemal Mübarek’i devlet başkanı yapmayı planladığını öne süren France-24, 19 Şubat’ta ülkesine dönen el-Baradei’nin havaalanında kahramanlar gibi karşılandığına dikkat çekerek, Baradei’nin Hüsnü Mübarek ve Müslüman Kardeşler örgütü arasında sıkışan Mısır siyasetine üçüncü bir güç olarak açılım kazandırabileceği yorumunu yaptı.

 

67 yaşındaki Muhammed el-Baradei, 12 yıl sürdürdüğü Uluslar arası Atom Enerjisi Başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra Mısır’da demokratik değişim sloganıyla 2011 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.

 

1981 yılından beri Mısır Devlet Başkanlığı görevinde bulunan Hüsnü Mübarek ise seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı konusunda henüz bir açıklamada bulunmazken siyasi gözlemciler Hüsnü Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek’i devlet başkanlığına seçtirmeyi düşündüğü yorumunu yapıyorlar.