YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in görüştüğü Amerikalı yetkililere, ülkesinin İran, Hizbullah ve Hamas’la derin bağları olduğunu söylediği bildirildi.

 

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in görüştüğü iki Amerikalı yetkiliye “Suriye’nin İran, Hizbullah ve Hamas’la olan ilişkisi yeniden ele alınacak veya gözden geçirilebilecek bir ilişki değildir” dediğini aktardı.

 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in, Amerika’nın geçen on yılda uyguladığı yanlış Ortadoğu politikasının bölgede bir güç boşluğu yarattığının farkında olduğunu belirten Haaretz gazetesi, Beşşar Esed, iki hafta önce görüştüğü Amerikalı yetkililere “ABD’nin geçen on yılda uyguladığı yanlış Ortadoğu politikası bölgede bir güç boşluğu yarattı. Türkiye ve İran bu boşluğu süratle dolduracaktır” dediğini ifade etti.

 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in İran, Hizbullah ve hamas’la ilişkileriyle ilgili görüşlerini Bill Clinton ve George Bush döneminde Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanlığında bulunan Flynt Leverett ve Hillary Mann Leverett’le iki hafta önce yaptığı görüşmede söylediğini belirten gazete, söz konusu Amerikalı yetkililerin Esed’in bu ifadelerini kendilerine ait internet sitesinde yayımladıklarını yazdı.

 

Suriye Cumhurbaşkanı Esed’in Amerikalı yetkililere, Türkiye ve İran’ın bölgedeki etkinliğinin onların Suriye ile olan ilişkilerinden kaynaklanmadığını ve üç ülkenin bölgedeki stratejik konumlarını yükseltmeye çalıştıklarını söylediğini belirten Haaretz, Flynt Leverett’in ise Esed’in bir danışmanının kendisine “Suriye’nin İran’dan uzaklaşması zordur; çünkü Refik Hariri cinayetinden sonra Suriye’ye yöneltilen ithamlara karşı sadece İran Suriye’nin yanında yer aldı” dediğini nakletti.