YDH- Irak’taki Şii dini otoritelerinin 7 Mart’ta yapılacak parlamento seçimlerinde hile yapılmasından endişe duydukları bildirildi.

 

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Necef’teki Şii merceiyetine yakın bir kaynak, kendilerine bazı seçim merkezlerinde kısa bir süre sonra çıkan mürekkepler kullanılacağı bilgisinin ulaştığını belirterek dini mercilerin seçimlerde hile yapılmasından endişe duyduklarını söyledi.

 

Öte yandan İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonu, Irak’ın en büyük dini otoritesi Ayetullah Sistani’nin dini medrese öğrencilerinden halkı seçimlere yoğun olarak katılmaya davet etmelerini istediğini duyurdu.

 

Ayetullah Sistani’nin seçimlere etkin bir şekilde katılımın sağlanması için seçimlerde dini ilimler havzasını tatil ettiğini belirten el-Alem, Iraklı din alilerinden Latif Amidi’nin Ayetullah Sistani’nin öğrencilerin halkı seçimlere katılma konusunda teşvik etmelerini sağlamak için medreseleri tatil ettiğini söylediğini nakletti.

 

El-Alem, Iraklı siyasi gözlemcilerin Ayetullah Sistani’nin seçimlere katılım konusunda gösterdiği bu benzersiz tutumun 7 Mart seçimlerine beklenenden daha fazla katılım gösterilmesine sebep olacağını söylediklerini ifade etti.

 

El-Alem’e demeç veren Irak Araştırmaları Merkezi Başkanı Nimet İbadi, seçimlere katılım oranının yüzde 70 civarında olacağını tahmin ettiğini belirterek “bu seçimlere herkesi şaşırtacak bir katılım olacak” dedi.

 

Irak’ta geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlere yüzde 51 oranında katılım olmuştu.