YDH- Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, ülkesine döndükten sonra demokratik değişim sloganıyla Mısır halkından büyük teveccüh gören Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el-Baradei konusunda ilk kez bir açıklamada bulundu.

 

BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Başkanlığından ayrıldıktan sonra ülkesine dönen ve 2011 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerine aday olabileceğinin sinyallerini veren Muhammed el-Baradei’nin Mısır halkında büyük heyecan yaratan demokratik değişim mesajları Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in tepkisine neden oldu.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Muhammed el-Baradei’nin seçimlerde aday olmasının onun anayasaya saygılı olması şartına bağlı olduğunu söyledi.

 

Mübarek, el-Baradei’nin adaylığı konusunda “O bir partiye katılmak isterse, istediği bir partiyi seçebilir. Eğer bir parti kanalıyla devlet başkanlığı seçimlerine aday olmak isterse bunu yapabilir; isterse de bağımsız olarak aday olabilir. Ama her şeyden önce Mısır anayasasına saygı olmalıdır” dedi.

 

Oğlu Cemal’i devlet başkanlığına seçtirmeyi planladığı öne sürülen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, halkın el-Baradei’ye yönelik ilgisi konusunda da “bütün Mısır halkı kahramandır, Mısır’ın yeni bir kahramana ihtiyacı yok” diye konuştu.

 

Öte yandan Mısır’daki bazı küçük siyasi partiler, Muhammed el-Baradei’nin yabancılarla irtibatlı olmak ve Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesine yardımcı olmak suçlamalarıyla yargılanmasını istediler.