A. Sistani:Düşman birliği bozmak istiyor

01 Ocak 1970

SAAF-Irak’ın en büyük dini mercilerinden Ayetullah Sistani, ülkedeki tüm siyasi ve dini gruplarla

SAAF-Irak’ın en büyük dini mercilerinden Ayetullah Sistani, ülkedeki tüm siyasi ve dini gruplarla aşiretleri birliği korumaya çağırarak, onlardan Irak’ı kaplamakta olan şiddeti durdurmalarını istedi.

 

Şiddetin sürdürülmesinin Irak halkının özgürlük ve istikrar yönündeki ümitlerinin ve ideallerinin gerçekleşmesine engel olacağını söyleyen Ayetullah Sistani, Iraklı dini ve siyasi gruplarla aşiretlerden sürmekte olan şiddeti durdurmak için çaba göstermelerini istedi.

 

“Irak’ın birliğinden yana olan ve Irak halkının evlatlarının geleceği konusunda içi yanan dini ve siyasi liderlerden, aşiret liderlerinden tüm görüş sahibi insanlardan ve diğerlerinden kanlı saldırıları durdurmak için ellerinden gelen tüm çabayı göstermelerini istiyorum” diyen Ayetullah Sistani, “Düşmanlar Irak’ın birliğini bozmaya ve Irak halkının özgürlük, istikrar ve gelişme ümitlerinin gerçekleşmesini engellemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

 

Irak’a yönelik tehlikelere değinen Ayetullah Sistani, “Ben, her kavim ve taifeye mensup Irak milletinin tüm evlatlarına şu isteğimi tekrar ediyorum: Ülkenizin geleceğine yönelmiş tehlikenin farkında olun nefreti ve şiddeti bir tarafa bırakarak birleşin. Nefret ve şiddet yerine, tüm sorunları çözmek için diyalogu ve sevgiyi esas alın” dedi.

 

“İşgalin başladığı günden beri Iraklıların bu zor ve tarihi dönemi, taifecilik ve ırkçılık fitnesine düşmeden geçirebilmesini, ülkenin birliğini tehdit eden bu büyük tehlikeyi fark ederek bu şartlar altında ulusal birliği korumalarını arzuladım” diyen Ayetullah Sistani, sözlerini şöyle sürdürdü: “el ele vererek, sabırla son iki yılda artış gösteren taifecilik fitnesini engellemek mümkün. Düşman ümitsizliğe düşmedi, Irak’ın evlatları arasındaki ihtilafları körükleyerek Irak’ı bölme planını uygulamaya çalışıyor. Askeriye türbesindeki büyük faciadan sonra bugün kör ve hedefsiz bir şiddete tanık olmaktayız. Bu kör şiddet, ülkenin her noktasını, özellikle de aziz Bağdat’ı hedef almakta, Irak’ın evlatlarını yok etmekte ve bunun önünde bir engel de bulunmamaktadır.

 

Binaenaleyh, Irak’ı bugün yaşanan çıkmazdan kurtarabilmek için, tüm grupların Iraklıların kanının saygınlığını dikkate alması gerekmektedir. Her şekildeki şiddeti durdurabilmek ve patlayıcı yüklü araçlara, cadde ve sokaklarda infaz edilmiş insanlara ve göçe zorlamak için yapılan saldırılara bir daha tanık olmamak için bu gereklidir.”

 

Ayetullah Sistani Irak’taki sorunların ve ihtilafların çözülebilmesi için yapıcı diyalogların geliştirilmesi konusunda ülkedeki ulusal hükümete de destek verilmesini istedi.