YDH- Irak parlamento seçimlerine ilişkin ilk sonuçların ortaya çıkmaya başlamasının ardından yeni kurulacak hükümete ve ülkeyi yönetecek müstakbel başbakana ilişkin yeni alternatifler tartışılmaya başlandı.

 

7 Mart’taki parlamento seçimlerine ilişkin ilk veriler ülkeyi koalisyonların kuracağı bir koalisyon hükümetinin yöneteceğini gösterirken, silahlı kuvvetler başkomutanlığı da dahil olmak üzere geniş yetkilerle donatılan Irak başbakanlığı konusunda da yeni alternatifler ortaya atılmaya başlandı.

 

Açıklanan ilk sonuçlar itibariyle Irak Ulusal İttifakı’nın yaşadığı başarısızlıktan dolayı halen Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini yürüten Adil Abdulmehdi ile eski İçişleri ve Maliye Bakanı Beyan Cebr’in başbakan seçilme ihtimali zayıflarken, Cafer es-Sadr ismi, başbakanlık konusunda isimleri muhtemel adaylar arasında yer alan mevcut Başbakan Nuri Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi’ye alternatif gösterilmeye başladı.

 

Bağdat’ta yayımlanan Şarku’l- Evsat gazetesi, Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı kaynaklarına dayandırdığı haberinde söz konusu ittifak içerisinde Saddam rejimi tarafından idam edilen ünlü İslam Alimlerinden Ayetullah Muhammed Bakır es-Sadr’ın oğlu Cafer es-Sadr’ın başbakanlığa aday gösterilmesi konusunun tartışıldığını yazdı.

 

“Maliki’nin Muhtemel Halefi Cafer es-Sadr” başlıklı bir habere yer veren gazete, Hukuk Devleti İttifakı kaynaklarına dayandırdığı analizinde “Maliki, oyların çoğunu kazanacak olmasına rağmen, diğer tüm ittifaklarla ilişkilerinde bunalım yaşıyor. Maliki’nin hükümeti kurabilmesi, bir veya iki ittifakla koalisyon kurmasına bağlı” diye yazdı.

 

Hukuk Devleti İttifakı’nın hükümeti kurabilmesi için başbakanlıktan feragat etmeye mecbur olabileceği ihtimaline değinen gazete, Mukteda Sadr’ın amcasının oğlu Safer es-Sadr’ın dindar, ama aşırılıklardan uzak tutumuyla Irak halkının ve siyasi grupların başbakan tercihi olabileceğini ifade etti.

 

Irak’ta yayımlanan el-Beyyinetu’l- Cedide gazetesi de “Cafer Muhammed Bakır es-Sadr Irak Başbakanı mı Oluyor?” başlığıyla yayımladığı yazıda, Hukuk Devleti İttifakı’nın parlamentodaki sandalyelerin yarısını kazansa bile Nuri el-Maliki’nin başbakanlığına karşı olanların büyük bir İslam filozofunun oğlu olan Cafer es-Sadr’a karşı çıkmayacaklarını savundu.

 

Seyyid Cafer es-Sadr, babası Ayetullah Muhammed Bakır es-Sadr tarafından kurulan ve liderliğini halen Başbakan Nuri el-Maliki’nin yaptığı Dava Partisi’nden aday olmuştu.