YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan seçimlerde oy sayım işlemleri devam ederken, siyasi gruplar hükümet kurma konusunda çalışmalara başladı.

 

Irak Yüksek Seçim Kurulu’nun perşembe günü yaptığı ilk açıklamada seçimlerde önde gittiği bildirilen Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın hükümet kurma konusunda diğer siyasi gruplarla görüşmelerde bulunmak üzere bir komisyon kurduğu bildirildi.

 

Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Türkmen kökenli siyasetçi Abbas Bayati, diğer siyasi gruplarla görüşmelere daha önce başladıklarını belirerek seçimlere ilişkin ilk sonuçlara göre en az iki siyasi ittifakla koalisyon yapmak zorunluluğunun bulunduğunu söyledi.

 

Hukuk Devleti İttifakı’ndan sonra en fazla oyu alması beklenen Irak Ulusal İttifakı liderlerinden Adil Abdulmehdi ile el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi’nin de bugün seçim sonuçlarıyla ilgili görüşmelerde bulunduğu ifade edildi.

 

Öte yandan Irak’ın en etkili dini otoritesi Ayetullah Sistani’nin Kerbela Temsilcisi Abdulmehdi Kerbelai, Yüksek Seçim Kuruluna çağrıda bulunarak seçim sonuçlarının bir an önce açıklanmasını istedi.

 

Abdulmehdi Kerbelai, seçim sonuçlarının açıklanması konusundaki gecikmenin parlamento çalışmalarını aksatacağı uyarısında bulundu.