Allavi sürprizi, el-Irakiye ve Hukuk Devleti baş

01 Ocak 1970

YDH- Oyların yüzde 80’inin sayıldığı Irak parlamento seçimlerinde İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin sürpriz bir çıkışla seçim yarışını Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’yla başa baş götürmeye başladığı bildirildi.

YDH- Oyların yüzde 80’inin sayıldığı Irak parlamento seçimlerinde İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin sürpriz bir çıkışla seçim yarışını Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’yla başa baş götürmeye başladığı bildirildi.

 

İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonu, sayılan oylara ilişkin çeşitli haber kaynaklarından çelişkili bilgiler geldiğini bildirirken, Fransız Haber Ajansı, şimdiye kadar yüzde 79.23’ü sayılan oylar itibariyle İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı ile Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın 87’şer milletvekili çıkarabileceğini duyurdu.

 

Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan son açıklamaya göre oy sayımına ilişkin son veriler esas alınarak Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı’nın 67, liderliğini KDP Başkanı Mesud Barzani ile KYB Başkanı Celal Talabani’nin yaptığı Kürdistan İttifakı’nın ise 38 milletvekili çıkarabileceği bildiriliyor.

 

El-Alem televizyonu, oyların yüzde 80’inin sayıldığına dikkat çekerek İyad Alavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın 2 milyon 102 bin 981, Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın 2 milyon 93 bin 997, Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı’nın 1 milyon 600 bin, Kürdistan İttifakı’nın ise 1 milyon 132 bin oy aldığını duyurdu.

 

Şimdiye kadar sayılan oyların ülke çapındaki genel oylar olduğu, askerlerin, cezaevlerindekilerin, hastaların ve yurt dışındakilerin oylarının henüz açıklanan verilere dahil edilmediği bildiriliyor.

 

Irak Yüksek Seçim Kurulu, başkent Bağdat’ta da Hukuk Devleti İttifakı’nın 663 bin el-Irakiye’nin 594 oy aldığını açıkladı.

 

Bağdat’ta bir adayın milletvekili seçilebilmesi için yaklaşık 35 bin oy alması gerekiyor.

 

Yapılan son açıklamaya göre Hukuk Devleti İttifakı, Bağdat ile Babil, Kerbela, Necef, Musenna, Vasıt ve Basra gibi güney illerinde önde giderken, Irak Ulusal İttifakı ise Meysan, Zikar ve Kadisiye’de birinciliğini koruyor.

 

İyad Allavi’nin el-Irakiye İttifakı’nın ise el-Enbar, Diyala, Salahaddin ve Neyneva’da önde olduğu bildiriliyor.

 

Öte yandan Allavi’nin sürpriz bir şekilde öne geçmesi üzerine Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı, oy sayımlarında el-Irakiye lehine hile yapıldığın öne sürerek oyların yeniden sayılmasını istedi.