YDH- Irak Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el-Maliki’nin oyların yeniden sayılması yönündeki talebini reddetti.

 

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ferec el-Haydari, Fransız haber ajansına verdiği demecinde oy sayım sonuçlarına ilişkin bilgileri seçimlere katılan tüm siyasi gruplara verdiklerini belirterek “onların eğer sayım konusunda şüphe veya tereddütleri varsa oyların tamamını değil, hata yapıldığını düşündükleri yerlerdeki oyları yeniden saymamızı isteyebilirler” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el-Maliki, bugün ayrı ayrı birer bildiri yayımlayarak ülkenin yeniden bir şiddet ortamının içerisine sürüklenmemesi için oyların inci defa elle sayılmasını istemişlerdi.

 

Irak’taki bazı haber kaynakları, oyların yüzde 92’sinin sayıldığını ve İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın önüne geçtiğini bildirirken, Irak Yüksek Seçim Kurulu nihai sonuçların Cuma günü açıklanacağını belirtti.

 

Öte yandan bugün Başbakan Nuri el-Maliki yanlısı binlerce gösterici, Necef valiliğinin önünde toplanarak oyların yeniden sayılmasına karşı çıkan Yüksek Seçim Kurulu’nu protesto eden bir gösteri düzenledi.

 

Başbakan Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’ndan bir heyet de bugün Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı ve Irak Ulusal İttifakı Lideri Ammar el-Hekim’le görüştü.

 

Irak İslami Yüksek Konseyi tarafından yapılan açıklamada Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Şeyh Halid el-Atiye, Ali el-Edib ve Hıdır el-Huzai’nin Ammar el-Hekim’i ziyaret ettikleri ve yaşanan son gelişmeleri değerlendirdikleri bildirildi.