YDH- Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el-Maliki’den sonra Irak’ın 18 ilinden 10’unun valisi de oyların yeniden sayılmasını istedi.

 

İran Radyo Televizyon kurumuna bağlı Merkezi Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Irak’ın güney ve orta kesimlerinde yer alan on ilin valisi bugün Necef’te bir araya gelerek Irak Yüksek Seçim Kurulu’ndan oyların yeniden sayılmasını istedi.

 

Toplantı sonrasında ortak bir bildiri yayımlayan Iraklı valiler, Irak Yüksek Seçim Kurulu yetkililerinin seçimlere ilişkin nihai sonuçların açıklanacağı takvim konusunda çelişkili açıklamalar yapmasının ve açıklanan sonuçlar ile basında yer alan sonuçlar arasında çelişkiler bulunmasının oy sayımı konusunda şüpheler doğmasına sebep olduğunu belirtti.

 

Toplantıya katılan Bağdat, Necef, Babil, Kerbela, Kadisiye (Divaniye), Vasıt (Kut), Nasıriye (Zikar), Meysan, Basra ve Musenna illerinin valileri, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Başbakan Nuri el-Maliki’nin oyların yeniden sayılması yönündeki çağrısını desteklediklerini açıkladı.

 

Seçimlere ilişkin ilk sonuçların açıklanmasından hemen sonra hile iddialarını gündeme getiren el-Irakiye İttifakı lideri İyad Allavi seçimlerde hile olmadığını ve oyların yeniden sayılmasına gerek bulunmadığını belirtirken, ilk sonuçların ardından hile iddialarını reddeden Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ise oyların sayımı sırasında hile yapıldığını iddia ediyor.