YDH- Irak seçimlerinde büyük bir başarı kaydederek parlamentoda 90 civarında sandalye kazanması beklenen el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin annesinden dolayı anaysa gereği başbakan olamayacağı öne sürüldü.

 

Irak’tan yayın yapan Radyo Neva’ya demeç veren Iraklı hukuk uzmanlarından Tarık Harb, el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin annesinin Lübnanlı olmasından dolayı anayasanın 77 maddesi doğrultusunda Irak’a başbakan olamayacağını öne sürdü.

 

Iraklı hukukçu Tarık Harb, “el-Irakiye Lideri İyad Allavi Irak’a başbakan seçilemez; çünkü bu konuda yasal engeli bulunmaktadır. Allavi’nin annesi Lübnanlı olduğu için Irak anayasası onun başbakanlığa seçilmesine izin vermemektedir” dedi.

 

Tarık Harb, “Irak anayasasının 77. maddesi, Irak cumhurbaşkanının ve başbakanının Irak topraklarında doğmuş olmasını ve annesinin ve babasının Iraklı olmasını şart koşmaktadır. İyad Allavi’nin annesi Lübnanlı olduğu için Allavi’nin başbakan olabilmesi mümkün değildir” dedi.

 

İyad Allavi, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra 25 kişilik geçici konseyin üyesi olarak ABD tarafından geçici hükümetin başbakanlığına tayin edilmiş ve Irak’ı yönetme görevini ABD’nin atadığı sivil yönetici Paul Bremerden devralmıştı.

 

2005 yılında yapılan ilk seçimlerde oyların çoğunluğunu kazanan Birleşik Irak İttifakı Üyesi İbrahim Caferi’ye başbakanlığı devreden Allavi’nin, Bağdat Tıp fakültesi mezunu olduğu bildiriliyor.