YDH- Baasçıları temizleme kurulu olarak da bilinen Adalet ve Soruşturma Kurulu’nun seçimleri kazanan 6 kişinin Baasçı olduğuna hükmetmesi durumunda seçim sonuçlarının değişebileceği bildirildi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Adnan es-Sirac, seçimleri kazanan altı kişinin Adalet ve Soruşturma Kurulu’nun inceleme kapsamında bulunduğunu hatırlatarak, kurulun bu kişilerin Baasçı olduğuna hükmederek milletvekilliklerini düşürmesi durumunda seçim sonucunun değişebileceğini söyledi.

 

El-Alem televizyonuna demeç veren Hukuk Devleti İttifakı üyesi Adnan es-Sirac, Baasçı olup olmadıkları konusunda haklarında inceleme başlatılan altı kişinin hangi ittifak içerisinde yer aldıklarına değinmemekle birlikte BM, ABD ve Suudi Arabistan’ın başta Yüksek Seçim Kurulu olmak üzere seçimlerle ilgili yetkili mercilere baskı yaparak Baasçı oldukları için milletvekili salahiyetine sahip olmayan kişilerin seçimlere katılmasını sağladıklarını iddia etti.

 

BM’nin seçimlerdeki gözlemci rolünü kabul etmekle birlikte Irak yasaları konusunda görüş bildirmesine karşı olduklarını belirten Adnan es-Sirac, “Adalet ve Soruşturma Kurulu yasal bir kuruluştur ve Irak yasaları bu kurula Baas partisiyle bağlantılı olan kişilerin milletvekilliğini reddetme hakkı vermektedir” diye konuştu.

 

Oy sayımında hile yapıldığına ilişkin ellerinde çok ciddi kanıtlar olduğunu belirten ve federal mahkemeye bu konuda itiraz başvurusunda bulunacaklarını söyleyen Sirac, sadece Hukuk Devleti İttifakı aleyhine değil, diğer ittifaklar aleyhine de yolsuzluk yapıldığını belgeleyeceklerini ifade etti.

 

Seçimlerden sonra Sadr grubuyla ve Irak Ulusal İttifakı içerisinde yer alan diğer gruplarla seçim sonuçlarına itiraz konusunda istişarelerde bulunduklarını belirten Hukuk Devleti İttifakı üyesi Sirac, “Bu grupların tümü, Baasçıların, el-Kaide’nin ABD’nin ve Irak’ın kötülüğünü isteyenlerin şerrinden kurtulmak istiyorlar” dedi.

 

Adalet ve Soruşturma Kurulu, BM’nin Irak Yüksek Seçim Kurulu’na baskı yaptığını bu kurulun da BM’nin baskılarına teslim olduğunu açıklamıştı.

 

Adalet ve Soruşturma Komisyonu’nun Yürütme Kurulu Başkanı Ali Lami ise, gazetecilere yaptığı açıklamada Irak Yüksek Seçim Kuruluna 52 kişinin inceleme kapsamında bulunduğunu belirterek bu kapsamdaki kişilerin yerine 54 kişilik bir alternatif sunduğunu; ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun bunu dikkate almadığını söyledi.

 

El-Lami ayrıca Adalet ve Soruşturma Kurulunun inceleme kapsamı içerisindeki 52 kişiden seçimlerde milletvekilliği kazanan 6’sı hakkında bu kişilerin Baas Partisi içerisinde görev yaptıklarına ilişkin son derece güçlü kanıtlara sahip olduklarını söyledi ve bunlar arasında daha önce terör suçuyla tutuklanmış olan bir kişinin de yer aldığını ifade etti.