YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan seçimlerin ardından hükümet kurmak için çalışmalar başlarken Irak’taki birçok parti ve grup Tahran’a heyetler göndermeye başladı.

 

Bir süre önce koalisyon görüşmelerinde kendi başbakanlığını ön şart olarak koşmadığını ve kurulacak koalisyonda son aşamaya gelindiğini belirterek yeni koalisyonun birkaç gün içerisinde açıklanacağını söyleyen Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, dün görüştüğü Irak Ulusal İttifakı Lideri Ammar el-Hekim’den beklediği cevabı alamadı.

 

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Irak Ulusal İttifakı Lideri Ammar el-Hekim, Hukuk Devleti Lideri Nuri el-Maliki ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Irak’ın sorunlarının çözümü için ulusal katılımın kilit öneme sahip olduğuna dikkat çekti ve yeni hükümette seçimleri kazanmış tüm grup ve partilerin yer almasını istediğinin sinyallerini verdi.

 

Ammar el-Hekim, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı’nın birleşerek yeni bir ittifak kurması için başlatılan görüşmelerde şimdiye kadar herhangi bir sonuç alınmadığını söyledi.

 

Irak Ulusal İttifakı içerisinde yer alan Sadr grubunun Nuri el-Maliki liderliğinde bir hükümete sıcak bakmadığı bu yüzden de 40 milletvekili çıkararak Ulusal İttifak içerisindeki en büyük grup olmayı başaran Sadr grubunun Hukuk Devleti İttifakı ile Ulusal İttifak’ın birleşmesi için yapılan görüşmelerde belirleyici konumda bulunduğu bildiriliyor.

 

Öte yandan hükümet kurma görüşmelerinin sürdüğü Irak’ta birçok siyasi grup ve parti yetkilisinin İran’ı ziyaret etmesi, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın tepkisine neden oldu.

 

El-Irekiye üyelerinden Abdulkerim es-Samerrai, “Irak’taki siyasi grupların büyük çoğunluğu hükümeti kurmak için İran’a akın ediyor, bunların yaşanabileceğini hiç ummamıştık” dedi.

 

Mesud Barzani liderliğindeki KDP’nin yayın organı Peyamner ise el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin hükümet konusunda istişarelerde bulunmak amacıyla İran’a bir heyet göndereceğini duyurdu.

 

Peyamner’in haberine göre el-Irakiye Lideri Ayad Allavi, yaptığı açıklamada, Tahran’a gönderilecek heyetin Irak’ın siyasi sorunları ve yeni Irak hükümetinin kurulmasına yönelik görüşmeler yapacağını ifade etti.

 

Heyetin ayrıca el-Irakiye İttifakı’nın proje ve çalışmalarını İranlı yetkililer ile paylaşacağını belirten Allavi, Hukuk Devleti İttifakı’nın, Irak Ulusal İttifakı’nın ve Kürdistan İttifakı’nın Tahran’da görüşmelerde bulunması üzerine el-Irakiye’nin de İran’a mecburen bir heyet gönderdiğini söyledi.