YDH- İran’ın önde gelen taklit mercilerinden Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi, bazı devlet adamlarının yargı üzerinde nüfuz kullandıklarını belirterek yargıya müdahalelerin engellenmesi gerektiğini vurguladı.

 

İlna haber ajansının bildirdiğine göre Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Sadık Amuli Laricani’yi kabul eden Ayetullah Mekarim Şirazi, Ayetullah Laricani’nin yargı organlarında uzman kişileri istihdam etme yönündeki çabalarını takdir ettiğini belirterek “yargı sisteminin en önemli sorunlarından biri uzman ve yetkin kişilerin azlığıdır; maalesef geçmiş yıllarda bu konu çok fazla ciddiye alınmamıştır” dedi.

 

İlmiye havzalarındaki uzmanlarının belli bir eğitim sürecinden geçirilerek yargıda istihdam edilebileceğini belirten Ayetullah Mekarim Şirazi, “İran İslam Cumhuriyeti’nin onuru yargı sistemindedir, eğer yargı sistemimiz işlevsel olursa dünyada başarılı olabiliriz” diye konuştu.

 

Ayetullah Mekarim Şirazi yargıya yapılacak her türlü yatırımın yerinde olacağını belirterek yargıda yaşanacak olumlu gelişmelerin devletin diğer organlarında da etkisini göstereceğini söyleyerek yargı süreçlerinin uzamasının endişe verici olduğunu ifade etti.

 

Halkın büyük bir çoğunluğunun mahkeme süreçlerinin uzamasından şikayetçi olduğunu hatırlatan Ayetullah Mekarim Şirazi, Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Sadık Amuli Laricani’ye hitaben “gerçi bu soruna sebep olan bazı unsurlar zatıalinizin sayesinde ortadan kaldırıldı; ancak bu unsurların kalan kısmı da ortadan kaldırılırsa halkın bu konudaki kaygıları da giderilmiş olur” dedi.

 

Yargıya dışarıdan yapılan müdahaleleri de eleştiren Ayetullah Mekarim Şirazi, “Yargı bağımsızlığı son derece önemlidir, kimi zaman bazılarının yargı üzerinde nüfuz kullanmaya çalıştığını görüyoruz. Hatta bazen bu iş devlet adamları veya nüfuzlu kişiler tarafından yapılıyor. Yargıya yapılan bu tür müdahalelerin tümünün engellenmesi gerekir” dedi.