YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimleri sonrasında hükümeti kurmak için istişareler devam ederken başbakanlık için 6 kişinin isminin söz konusu edildiği bildirildi.

 

Irak hükümetinin resmi yayın organı olan es-Sabah gazetesi, hükümetin seçimlerde başarılı olan el-Irakiye, Hukuk Devleti, Ulusal İttifak ve Kürdistan İttifakı’nın uzlaşmasıyla kurulabileceğine dikkat çekerek yeni hükümette başbakanlık için 6 kişinin isminin öne çıkmaya başladığını belirtti.

 

Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki,  el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Adil Abdulmehdi, İbrahim Caferi, Beyan Cebr ez-Zubeydi ve Hukuk Devleti İttifakı Üyesi Cafer es-Sadr’ın isimlerinin yeni hükümetin başbakanı olarak öne çıktığını belirten es-Sabah gazetesi, siyasi grupların bu isimlerden biri üzerinde uzlaşması gerektiğini yazdı.

 

Es-Sabahu’l- Cedid gazetesinin Sumeriye haber ajansına dayanarak bildirdiğine göre ise Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’na mensup liderlerden biri, Nuri el-Maliki’nin dini merceiyetin ve bir bölge ülkesinin talebi üzerine bu dönemde başbakanlığa aday olmama kararı aldığını söyledi. Ancak bu haber resmi ve bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

 

Irak’ta yayımlanan el-İttihad gazetesi, Irak Hükümet Sözcüsü ve Hukuk Devleti İttifakı Üyesi Ali Debbağ’ın cumhurbaşkanlığı için en şanslı adayın Celal Talabani olduğunu söylediğini duyururken, ed-Dustur gazetesi ise Kürdistan İttifakı’nın Ulusal İttifak liderlerinden İbrahim Caferi’nin başbakanlığına karşı olduğunu yazdı.

 

Öte yandan İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonunun haberine göre, Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın seçimlerde güney illerinde 750 bin oy üzerinde hile yapıldığına dair ciddi kanıtlar sunduklarını belirterek mahkemenin seçim hileleri konusunda gerekli titizliği göstermesini beklediklerini ifade etti.