YDH- İran hükümetinin, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin Japonya’ya düzenleyeceği geziyi engellediği bildirildi.

 

İranlı reformcu milletvekillerinin yayın organı olan Parlemannews’in haberine göre eski Cumhurbaşkanı Huccetulislam Muhammed Hatemi’ye yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

 

Reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin bu gece her yıl düzenlenen nükleer silahsızlanma ile ilgili bir uluslar arası konferansa katılmak için Japonya’nın Hiroşima kentine gitmeye hazırlandığını belirten Parlemannews, Hatemi’nin yurt dışına çıkışının engellendiğini ifade etti.

 

Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya attığı atom bombasının yarattığı facianın ve nükleer silahların yok edilmesinin gerekliliğinin ele alındığı yıllık konferansta nükleer silahların ortadan kaldırılması için ne tür uluslar arası adımlar atılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.

 

Cumhurbaşkanlığı döneminde gündeme getirdiği “Medeniyetler Diyalogu” projesiyle büyük ilgi gören Muhammed Hatemi’nin yurt dışına çıkmasına izin verilmemesinin İran’ın nükleer silahsızlanma ile ilgili görüşlerini aktarması açısından önemli bir fırsatı kaçırmasına sebep olduğunu belirten Parlemannews, hükümet yanlısı basının daha önce Hatemi’ye yurt dışına çıkış yasağı konduğuna ilişkin haberlerine dikkat çekti.

 

Herhangi bir yurt dışı gezi programı olmamasına rağmen Hatemi’ye yurt dışına çıkış yasağı konduğuna ilişkin haberler yapan hükümet yanlısı basın, eski Cumhurbaşkanı Hatemi’nin nevruz tatilinde yurt dışına çıktığını, ülkeye ne zaman döneceğinin ise belirsiz olduğunu iddia etmişti.