YDH- Uyuşturucu madde kullanımında nüfusa oranla dünya birincisi olan İran’da bağımlıların artık sokaklarda açıkça uyuşturucu kullanmaya başladığı bildirildi.

 

Mehr Haber Ajansı’nın, “Tahran’da uyuşturucu kullanımı açıkça yapılıyor” başlığıyla duyurduğu haberi, İran’da uyuşturucu madde kullanımının gündelik hayatın bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

 

2008 yılında dünyada en fazla uyuşturucu madde tüketilen ülkelerin İran ve Rusya olduğunu belirten Birleşmiş Milletler raporundan sonra İran İç Güvenlik Komutanı General İsmail Ahmedi Mukaddem, resmi rakamlara göre halen 1 milyon 200 bin uyuşturucu madde bağımlısının bulunduğunu belirterek, 15 milyon kişinin de uyuşturucu bağımlılığının tehdidi altında bulunduğunu açıklamıştı.

 

BM Uyuşturucu Madde ile Mücadele Ajansı raporlarına göre dünyada üretilen uyuşturucu maddelerin yüzde 19’unu tüketen tüm Avrupa kıtasından sonra yüzde 15’lik uyuşturucu madde tüketimiyle dünyada ikinci sırada bulunan İran’da uyuşturucu maddeyle mücadele konusu, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların en önemli vaatlerinden biriydi.

 

İran’da muhalif siyasiler, ülkedeki uyuşturucu madde bağımlılığının artmasının uygulanan yanlış kültürel ve toplumsal politikalardan kaynaklandığını iddia ederken, hükümete yakın çevreler uyuşturucu kullanımındaki artışı, İran’ın toplumsal yapısını bozmayı amaçlayan yabancıların komplosu olarak değerlendiriyor.