YDH- Iraklı siyasiler, ABD’nin Maliki’yi Allavi ile dönüşümlü başbakanlık planını kabul etmesi için el-Kaide’yi tasfiye etmeye başladığını öne sürüyor.

 

Bağdat’tan sitemize açıklamada bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir siyasi kaynak, Iraklı siyasi yetkililerin el-Kaide’nin son günlerde ağır kayıplar vermesinin örgüte verilen gizli ABD desteğinin çekilmesinden kaynaklandığına inandıklarını belirtti.

 

Irak’taki siyasilerin öteden beri terör örgütü el-Kaide’nin ABD tarafından desteklendiği yönünde kanaat taşıdıklarını; ancak son bir haftada yaşanan gelişmelerden dolayı bu kanaatin kesin bir inanca dönüştüğünü belirten Iraklı yetkili, el-Kaide’nin Irak’ta artık işinin bittiğini ve Nuri el-Maliki’ye de Allavi ile ortak hükümet kurması için siyasi rüşvet verildiğini söyledi.

 

ABD’nin eski Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın hükümet formülü olarak Maliki ve Allavi’nin ikişer yıl arayla dönüşümlü olarak başbakan olmasını önerdiğini hatırlatan Iraklı yetkili, ABD’nin terör eylemleri için kullandığı el-Kaide’yi de artık gözden çıkardığını öne sürdü.

 

Amerikalıların el-Kaide liderlerinin kendilerinden emir aldığını açıklamaması için onların ölü olarak ele geçirilmesini sağladığını belirten kaynak, Amerikalıların el-Kaide liderlerinin ortadan kaldırılmasını sağlayarak Zalmay Halilzad’ın planını kabul etmesi için Maliki’ye rüşvet verdiğini ve Irak’taki İran yanlısı siyasi grupları Maliki ittifakından uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.

 

El-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin yakında Türkiye’yi ziyaret edeceğini de bildiren kaynak, Allavi’nin Ankara ziyareti sırasında Türk yetkililerle Zalmay Halilzad’ın planı konusunda görüş alışverişinde bulunacağını ifade etti.