YDH- El Irakiye Lideri ile Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki’nin yakında görüşeceği ve dörtlü bir koalisyon hükümetinin kurulması ihtimalinin güçlendiği bildiriliyor.

 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı üyelerinden Usame Nuceyfi, İyad Allavi ile Nuri el-Maliki arasında yapılması beklenen görüşmenin Bağdat’ta oyların yeninde sayılması yönündeki karadan dolayı geciktiğini belirterek el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı arasında bir koalisyon kurulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

 

Iraklı siyasi gözlemciler, el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın kuracağı hükümet koalisyonuna diğer ittifakların da katılması ve bir ulusal uzlaşma hükümetinin kurulması yönündeki ihtimalin güçlendiğini belirtirken El-Irakiye İttifakı üyelerinden Hasan el-Alevi de Maliki ile Allavi koalisyonun kurulacağı yönündeki haberleri teyit ederek yıllarca süren irtibat kesikliğinin ardından dün Başbakan Nuri el-Maliki ile görüştüğünü söyledi ve “Maliki grubunun son seçimlerde 30’dan fazla milletvekili çıkaramayacağına inanıyordum; ama seçim sonuçlarını gördükten sonra Maliki ile koalisyon yapılması gerektiğini belirttim” dedi.

 

El-Irakiye İttifakı üyesi Hasan el-Alevi, el-Irakiye ile Hukuk Devleti İttifakı’nın seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran ittifaklar olduğu için bu ikisinin ortak bir cephe kurmak için öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

 

Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın önde gelen isimlerinden Hasan es-Senid de Allavi ve Maliki görüşmesinin yapılması için çalışmalar yapıldığını doğrulayarak siyasi grupların temel önceliğinin ulusal çıkarlar olduğunu ifade etti.

 

Maliki ve Allavi arasında yapılması beklenen görüşme konusunda net bir tarihin söz konusu olmadığını belirten Hasan es-Senid, görüşmede ülkede yaşanan son siyasi gelişmelerin ve hükümet kurma konusunun ele alınmasının beklendiğini söyledi.