YDH- Seçimlerin üzerinden 7 hafta geçmiş olmasına rağmen hükümet konusunda hiçbir somut adımın atılamadığı Irak’ta milletvekilliği adaylığı iptal edilen 52 kişiden birinin seçimi kazanmış olduğu bildirildi.

 

Yasadışı Baas partisiyle ilişkili oldukları için Adalet ve Soruşturma Komisyonu tarafından seçimlere katıldıkları halde adaylıkları iptal edilen 52 kişiden birinin el-Irakiye listesinden seçimleri kazanmış olduğunun açıklanmasının Irak’ta hükümet kurma sürecini daha da karmaşık hale getireceği bildiriliyor.

 

Irak Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Hamdiye Hüseyni, mahkemenin milletvekilliği adaylığını iptal ettiği 52 kişiden yalnızca birinin İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye listesinden milletvekili olabildiğini, geri kalan 51 kişinin ise seçimleri zaten kazanamamış olduğunu açıkladı.

 

El-Irakiye listesinden bir kişinin milletvekilliğinin iptal edilmesiyle el-Irakiye ile Başbakan Nuri el-Maliki’nin Hukuk Devleti’nin kazandığı sandalye sayısı arasındaki fark bire inerken, el-Irakiye İttifakı üyesi Tarık Haşimi, mahkemenin kararının seçim sonuçlarını etkilemek amacına yönelik olduğunu iddia etti.

 

Seçimlerden sonra Türkiye’ye ilk defa gelen el-Irakiye Lideri İyad Allavi de Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmed Davudoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında mahkeme kararını tehlikeli bir adım olarak niteledi ve verilen karara itiraz edeceklerini söyledi.

 

Öte yandan Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yaptığı itiraz başvurusunun kabul edilmesinden sonra Bağdat’taki oyların yeniden sayımı sürerken Allavi, yabancı seçim gözlemcilerinin oy sayımına nezaret etmesi gerektiğini söyledi.

 

Bağdat’ta oyların yeniden sayılması sebebiyle hükümet kurma görüşmelerinin askıya alındığı Irak’ta Bağdat’la ilgili nihai sonucun açıklanmasından sonra seçilmede en fazla sandalye kazanan el-Irakiye lideri İyad Allavi ile Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki’nin görüşmesi bekleniyor.

 

Washington’un, Amerika’nın Bağdat eski Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın önerisi doğrultusunda Allavi ve Maliki’nin 2’şer yıl dönüşümlü olarak başbakanlık yapacağı bir hükümet formülünü desteklediği bildiriliyor.