Irak'ta son üç gün

01 Ocak 1970

GSE- Türk Sanayi Odaları Birliği’nden bir heyet dün Kerkük’ü ziyaret ederek Valiliğe vekâlet eden

GSE- Türk Sanayi Odaları Birliği’nden bir heyet dün Kerkük’ü ziyaret ederek Valiliğe vekâlet eden İhsan Geli’yle görüştü. Görüşmede, Kerkük’le ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Türk Sanayi Odaları Birliği yetkilileri, Kerkük’teki bazı projelerde Türk firmalarının da yer alması gerektiğini ifade etti. (www.aswataliraq.com)

 

Irak Meclis Başkanı Mahmut El-Meşhedani dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Irak’ta barışı sağlamak için Meclis tarafından yeni bir Barış Projesi’nin düzenlendiğini ifade etti. El-Meşhedani açıklamasının devamında, bu projenin Irak Uzlaşma Konferansı’nın yapılmasından önce uygulanmaya başlanacağını söyledi. El-Meşhedani projenin detayları hakkında bilgi vermedi. (www.iraqidewan.net)

 

Irak istihbaratından adı açıklanmayan bir kişi El-Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, Basra’daki İngiltere güçleriyle Mehdi Ordusu arasında çatışmalar başladığını söyledi. Bu çatışmaların gece boyunca devam ettiği öğrenildi. (www.iraqidewan.net)

 

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Muvaffak El-Rubai yaptığı açıklamada,  Ömer Tugayının direnişçi grubunun başkanı ve dört yardımcısının Irak güçlerince tutuklandığını söyledi. (www.aswataliraq.com)

 

ABD Enerji Bakanı dün Irak’ı ziyaret ederek Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’yle bir araya geldi. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Nuri El-Maliki, Irak’ta yatırım yasasının en yakın zamanda hazırlanacağını ifade etti. Diğer yandan, Irak Maliye Bakanı Bakır Cebir Solak, El-Zaman gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin ekonomi komisyonunun yeni bir yatırım yasası oluşturacağını söyledi. Bu yasaya göre, Irak’ta özel sektörler petrol ve gaz alanlarında yatırım imkânı bulacak. Bu yatırım yasasının önümüzdeki günlerde Irak Meclisi’nde oylamaya sunulacağı bildirildi. (EL-ZAMAN GAZETESİ)

 

Irak’ın kuzeyindeki yerel Kürt Bölge Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ömer Fettah, ABD yapımı "Schweizer 333" tipi 16 helikopter almak için Suudi Arabistan’ın büyük silah ve savunma sanayi ürünleri şirketlerinden AZİB-İNTEGRAPH’la bir anlaşma imzaladı. Kürt hükümetinin, alınacak tek motorlu, hafif sınıftaki 16 helikopter için, 35 milyon 455 bin 788 dolar ödeyeceği açıklandı. (EL-ZAMAN GAZETESİ)

 

Irak'ta kan gövdeyi götürürken, Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, katıldığı bir toplantıda, Kürtlerin kendi devletlerini kurmasının doğal bir hak olduğunu; ancak bunun uygun zamanda gerçekleşebileceğini söyledi. Barzani, "Kürt Bölgesi Hükümeti, dış devletlerin desteğini arkasına alacak nitelikte olmalı. Tüm Kürt ailelerine mutlu yaşam yaratmak görevimiz", dedi. (www.iraqidewan.net)

 

Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kürt Bölgesi’ne gelen Irak Yüksek İslam Devrimi Konseyi lideri Abdulaziz El-Hekim’in temsilcisi ve Mihrap Şehitleri Kurumu lideri Seyid Ammar Hâkim’le görüştü. İki tarafın yaptıkları görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Neçirvan Barzani, Kürt Bölgesi hükümeti olarak Irak'ın diğer bölgelerinin 'federal yapıya' geçmesini desteklediklerini kaydetti. Ammar Hekim de Kürt Bölgesindeki federalizm deneyiminin başarılı ve yararlı olduğunu kaydetti. Komşu ülkelerin Irak’ın içişlerine karışmaları –özellikle Kerkük meselesine- konusunda Ammar Hakim, bu konunun çözümünün komşu ülkelerle ilişkisinin olmadığını bunu çözecek olanın Iraklılar olduğunu söyledi. Hekim, Kerkük meselesinin Irak Anayasasında belirtildiği gibi 140. maddeyle çözülebileceğini sözlerine ekledi. Ammar Hekim, Irak’ın güneyinin ve Bağdat’ın Federal Bölge olması yönündeki projenin hazır olduğunu ifade etti. (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, iki yardımcısı Tarık El-Haşimi ve Adil Abdülmehdi dün bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra Talabani ve Tarık El-Haşimi bir basın toplantısı düzenlediler. Talabani yaptığı açıklamada toplantıda, Irak’ın güvenliği konusunun konuşulduğunu söyledi. Celal Talabani gelecek günlerde, Irak’ın dini ve siyasi liderleriyle bir toplantı düzenleneceğini ifade etti. Toplantıda, Ulusal Barış Heyeti’nin oluşturulması yönünde önemli adımlar atıldığı bildirildi. (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük brifinginde, Türkiye’nin Irak'ın kuzeyinde PKK’ya karşı bir operasyon düzenlemesinin Washington tarafından desteklenip desteklenmeyeceği soruldu. Bakanlık sözcüsü Sean Mccormack, “Bunun, geçmişte desteklediğimiz bir şey olduğunu sanmıyorum. Bizim desteklediğimiz, Irak'taki çok uluslu güçlerle, Irak hükümeti ve Türk hükümetinin bir araya gelerek, istihbarat değişiminde bulunması ve Türk halkına yönelik bu terör tehdidine beraberce karşılık vermeye çalışmasıdır” diyerek ABD’nin, Türkiye’nin Irak'ın kuzeyine müdahalesine karşı olduğunu diplomatik bir dille kaydetti. Mccormack, sorunun çözümünün Türkiye, Irak ve Irak’taki uluslararası güç arasındaki üçlü mekanizmada aranması gerektiğini savundu ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Washington’da, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da daha önce Ankara’da yaptıkları görüşmelerde, bu konunun konuşulduğunu belirtti. Mccormack, PKK saldırılarında Türk askerlerinin yaşamlarını yitirmesinden ABD’nin kaygı duyduğunu da söyledi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise, terör örgütü PKK'yla daha etkin mücadele etmek konusunda kararlı olduklarını söylerken, Türkiye'nin bölgede tek taraflı bir müdahalesine sıcak bakmadıkları mesajını yineledi. Wilson, terörle mücadele konusunda ABD olarak Türkiye'den şimdiye kadarki gibi istişareleri sürdürmesini beklediklerini ifade ederek, Irak'la ilgili iş birliği içinde olunması gerektiğini kaydetti. (AA)(NTV)

 

Irak'ta mayıs ve haziran aylarında 5818 sivilin öldürüldüğü, 5672 sivilin yaralandığı, yerlerinden edilmiş insan sayısının ise 150 bine yakın olduğu bildirildi. BM'nin hazırladığı insan hakları raporunda, ''Mayıs ve haziran aylarında 5818 sivil öldürülmüş, en az 5672 kişi yaralanmıştır. Cinayetler, kaçırma eylemleri ve işkence sıklıkla görülmektedir. Öldürülen sivillerin sayısı artmaktadır'', denildi. Raporda, bu süre içinde öldürülen sivillerin arasında 244 kadın ve 71 çocuğun bulunduğu, kayıpların en çok Bağdat'ta olduğu belirtildi. BM raporunda, adalet, eğitim ve sağlık alanlarında çalışanların da hedef olduğu vurgulandı. (AA)(AFP)

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Jennifer Pagonis, kalması çok zorunlu olmayan personelin tahliye edildiğini, diğer personelin ise bölgede kaldığını söyledi. Pagonis, Lübnan'dan Suriye'ye kaçan binlerce kişinin çoğunun Lübnan'da çalışan Suriye vatandaşları olduğunu, ülkedeki 20 bin Iraklı ve Sudanlı mülteciyle sığınmacıların durumlarının izlenmeye çalışıldığını belirtti. Jennifer Pagonis, Lübnan'daki yerel çalışanların da ülkede daha güvenli bölgelere yerleştirildiğini kaydetti. (AA)(AP)  

 

Kerkük’te bulunan Muhtarlar Kahvesi’nde bu sabah saatlerinde bir patlama meydana geldi. Kahveye yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı bildirildi. (www.kerkuk.net)

 

Irak polis kaynakları, dün Kerkük'ün 50 kilometre kadar batısındaki Havice'de polis devriyesine yönelik bombalı saldırıda, 6'sı polis 8 kişinin öldüğünü, 3 sivilin yaralandığını açıkladı. Aynı kaynaklar, patlamanın yerel saatle öğle sıralarında meydana geldiğini kaydetti. (AA)(AFP)

 

Musul’da dün polis konvoyuna bomba yüklü bir aracın saldırması sonucu meydana gelen patlamada 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı bildirildi. (www.aswataliraq.com)

 

Bağdat'ın güneyindeki Mahmudiye kenti civarında, vurularak öldürülmüş 14 kişinin cesedi bulundu. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, elleri ve gözleri bağlı olan cesetlerde işkence izleri bulunduğu belirtildi. Cesetlerin kent çıkışında yer alan ve kullanılmayan silah fabrikası yakınında bulunduğu kaydedildi. (AA)(AFP)

 

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Ulusal Barış ve Diyalog Projesi’nin gelecek Cumartesi günü itibariyle uygulanmaya başlanacağını ifade etti. Ulusal Barış ve Diyalog Heyeti’nin Cumartesi günü toplanacağı açıklandı. El-Maliki, Milis güçlerinin elinde bulunan silahların toplanacağını ve bu durumun devam edeceğini söyledi. (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

 

Irak Uzlaşma Cephesi Başkanı Adnan El-Duleymi dün yaptığı açıklamada, Bağdat’taki Sünni ve Hıristiyanlara yapılan saldırılardan Şii milisleri sorumlu tuttu. El-Duleymi, bu milislerin, El-Sadr, El-Hüseyniye, El-Habibiye ve El-Fazıliye Bölgelerinden geldiklerini açıkladı. Adnan El-Duleymi açıklamasının devamında, Bağdat’ın Şii milislerce kontrol edilmesi için, Sünni ailelerin şehirden zorla göç ettirildiklerini ve Irak’ta bir iç savaş yaşandığını ifade etti. Siciri üyesi Rıza Cevat Takip ise El-Duleymi’nin bu açıklamalarını yalanlayarak, bu saldırıların Baasçılar tarafından yapıldığını iddia etti. (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

 

Irak Meclisi Başkanı Mahmut El-Meşhedani dün Kerkük İl Meclisi üyeleriyle Bağdat’ta bir araya geldi. Toplantıda, Kerkük’ün normalleştirilmesi ve Anayasanın 140. maddesi üzerine konuşulduğu bildirildi. Kerkük’e göç eden ailelerin sorunlarının da ele alındığı toplantıdan sonra El-Meşhedani yaptığı açıklamada, “Meclis üyeleriyle Kerkük’ün sorunlarını ve tahsis edilen bütçesini konuştuk,” dedi. Kerkük İl Meclisi üyelerinin temsilcisi ise yaptığı açıklamada, Kerkük’ün sorunlarının anayasaya göre çözülmesi gerektiğini ve şehre 15 bin konut yapılmasını talep ettiklerini ifade etti. (www.aswataliraq.com)

 

Kürt Bölge Yönetiminin BM koordinatörü Dindar Zebari Bağdat’ta Irak Meclis Başkanı Mahmut El-Meşhedani, Başbakan Yardımcısı Berham Salih ve İngiltere’nin Irak Büyükelçisi’yle ayrı ayrı birer görüşme yaptı. Görüşmelerde, Irak’ın uluslar arası toplantılarında Kürt Hükümeti’nin bir temsilcisinin gerekliliği üzerinde duruldu. Bu talebin anayasaya aykırı olmadığı ifade edildi. (www.aswataliraq.com)

 

Irak Ulaştırma Bakanı Kerim Mehdi Salih (El-Sadr Grubu) istifa etti. Bu istifanın Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildiği açıklandı. Mehdi Salih’in yerine vekâleten Tarım Bakanı Yarub Nazım El-Ubudi’nin (El-Sadr Grubu) getirildiği bildirildi. (EL-SABAH GAZETESİ)

 

Irak Ordusundan bir subay yaptığı açıklamada, Çok Uluslu Güçler ve Irak Ordusunun Kerkük’ün Reşat Bölgesi’nde bir operasyon başlattığını söyledi. Bu operasyonun amacının, o bölgede bulunan teröristler ve silahlı grupların etkisiz hale getirilmesi olduğu bildirildi. (www.aswataliraq.com)

 

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri Örgütüne karşı önlemler alacaklarını bildirdi. El-Maliki, yaptığı açıklamada, bu çerçevede ilk adım olarak, bu örgütün bildiri dağıtmasının yasaklanacağını ve üyelerinin ülkenin doğusundaki Diyala bölgesinde bulunan Eşref kampından çıkmalarının sınırlanacağını söyledi. Başbakan, örgütün Irak'taki statüsünü değerlendirecek ya da örgüt üyelerinin mülteci olarak alınabileceği bir ülke bulunması için komisyon kurulacağını belirtti. İran'ın sürgündeki rejim karşıtı gruplarından Halkın Mücahitleri Örgütü 1960'lı yılların sonlarına doğru kuruldu. İran'daki rejimi devirmeyi amaçlayan örgüt, 1980'lerin başında Irak'a kaçtı. Halkın Mücahitleri örgütü, ABD Dışişleri Bakanlığının terörist örgütler listesinde yer alıyor. (AA)(AP)

 

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, ''Son günlerde Büyükelçi Ross Wilson tarafından yapılan açıklamaların, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri karşısında kendini ve halkını savunma hakkı bulunmadığı şeklinde yanlış yorumlandığını'' bildirdi. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, ''Bu yorum, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin görüşünü yansıtmamaktadır ve Büyükelçinin sözlerinde de böyle bir niyet söz konusu değildi'', denildi. Her ülke gibi Türkiye'nin de kendini ve halkını savunma hakkı ve zorunluluğu olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: ''Elli yıldan uzun bir zamanda müşterek savunma ve güvenliğe adanmış bir ittifakın üyeleri olarak omuz omuza verdik. Kısa süre önce, terörizmle mücadele ile PKK ve bağlantılarıyla mücadelenin de dâhil olduğu, iki tarafı ilgilendiren bütün meseleler üzerinde birlikte çalışma sözü verdik. ABD ve Irak hükümetiyle birlikte çalışmak Türkiye'nin güvenliğini arttırmanın temel unsuru olabilir. Ülkelerimiz PKK ve karşı karşıya olduğumuz diğer güvenlik tehditleriyle birlikte mücadele ederken, Türkiye ve Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan hükümetiyle yakın iş birliğimizi devam ettirme isteğindeyiz.'' (AA)

 

Kerkük'te patlamaların ardı arkası kesilmiyor. Dün akşam Kerkük'ün Büyük Festivaller Meydanında bomba yüklü bir araç infilak etti. Araba galerisi yakınında meydana gelen patlama Polis devriyesini hedef aldı. Park halinde bulunan aracın patlaması sonucu 10 kişi yaralandı. Yaralananlardan 5'inin polis olduğu belirtildi. Yaralılar Kerkük devlet hastanesine kaldırıldı. (TURKMENELİ TV)

Irak'ın başkenti Bağdat'ta sıkı korunan yeşil bölgeye düzenlenen havan topu saldırısında 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Öte yandan Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyindeki Raşid ve Mahmudiye'de çıkan şiddet olaylarında 23 kişinin öldüğü, 11'inin de yaralandığı bildirildi. Bu arada Irak'ta, ülke çapındaki camilerden ve dini mekânlarda sorumlu bir Sünni vakfın 20 çalışanının silahlı kişilerce kaçırıldığı bildirildi. Sünni toplumu içinde büyük bir yeri bulunan vakfın sözcüsü Mehdi El-Meşhedani yaptığı açıklamada, çalışanların, başkent Bağdat'tan Taci'deki evlerine giderken kaçırıldıklarını söyledi. Sözcü, vakfın, çalışmalarına ara verildiğini ve olayla ilgili  ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydetti. (AA)(AP)(AFP)(REUTERS)

 

İran Güvenlik Güçleri'nin Irak’ın kuzeyindeki PKK militanlarını ve kamplarını bombaladığı belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan Kürt Bölgesi İçişleri Bakanı Osman Mahmud, Süleymaniye kentinin 170 km kuzeyindeki İran sınırında meydana gelen olaylar için "Bu uluslararası kanunlara aykırı" açıklamasını yaptı. Yaralı veya ölü olup olmadığı hakkında açıklama yapılmadı. (EL-QUDS GAZETESİ) (www.iraqidewan.net)

İki gün önce Bağdat’taki Sünni Vakfı’na silahlı baskın düzenleyen bir grup, Vakıfta görevli 20 çalışanı kaçırdı. Olay sonrası Sünni Vakfı çalışmalarına ara verdi. Şii Vakfı Divanı ise bu olaya tepki göstererek çalışmalarına 5 gün ara verdiğini açıkladı. (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

Musul Valisi Durayit Keşmula, dün Musul’da bulunan Sanharip Köprüsü üzerinde uğradığı suikasttan yara almadan kurtuldu. (www.iraqidewan.net) (www.aswataliraq.com)

Irak güçleri, Musul’da bulunan Saddam’a ait sarayları dün düzenlenen bir törenle Çok Uluslu Güçlerden devraldı. Törene katılan Musul Valisi Durayit Keşmula yaptığı açıklamada, bu sarayların geçici bir süre için Irak Güçleri ve devletin bazı kurumları tarafından kullanılacağını ifade etti. Keşmula, bu sarayların daha sonra eğlenme merkezi haline dönüştürüleceğini söyledi. (www.aswataliraq.com)

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani 19 Temmuz Çarşamba günü Sünni Vakfı Başkanı Ahmet Abdülgafur El-Samarrai’yle görüştü. Görüşmede, Sünnilere yapılan saldırılar ve Irak’ta barışın sağlanması konularının konuşulduğu açıklandı. Talabani dün de El-Sadr Grubu heyetiyle bir araya geldi. Heyet yetkilileri, Irak’ta barışın sağlanması için düzenledikleri Barış Projesi’ni Cumhurbaşkanına sundu. Talabani görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, bu projeyi desteklediğini söyledi. Bu projenin amacının, Irak’ta barış için Irak Uzlaşma Cephesi, Birleşik Irak İttifakı ve Kürt Listesi’nden bir heyet oluşturulması olduğu bildirildi. (www.iraqidewan.net) (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ) (EL-MADA GAZETESİ)

Irak Başbakanlığı yayınladığı bildiride, Irak’ta Yatırım Projesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını ve Meclise sunulacağını duyurdu. Adı geçen projenin gerçekleştirilebilmesi için bir heyet oluşturulacağı bildirildi. Bu proje, Irak’ta yatırım yapan yabancı şirketlerin Iraklı yatırımcılarla aynı haklara sahip olmasını öngörüyor. Fakat yabancı şirketlerin Irak içinde arsa ve mülk sahibi olması engelleniyor. (www.albadeeliraq.com) (www.iraqidewan.net)

Bağdat’ta temaslarda bulunan Kerkük İl Yönetimi Heyeti, Meclis Başkanıyla yaptıkları görüşmeden sonra, Başbakan El-Maliki’yle de bir görüşme yaptı.  El-Maliki, Kerkük sorunun çözümü ve kentin durumuyla ilgili 140.maddenin uygulamaya konulması yönündeki desteğini yineledi. Kerkük İl Meclisi Başkanı Rızgar Ali, Kerkük il sınırları içindeki genel sorunların çözümü konusunda İl Yönetiminde grubu bulanan değişik halk katmanları arasında bir program takvimi üzerinde anlaşma sağladığını belirtti. (www.pukmedia.com)

El-Sadr lideri Mukteda El-Sadr yaptığı açıklamada, Samarra’da bulunan Şii mezarlıklarının imarı için bir yardım kampanyası başlatıldığını ifade etti. Şiilerin bu kampanyalarını duyan yüzlerce Samarralı, protesto amacıyla yürüyüş yaptı. (EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

Irak Savunma Bakanlığından bir subay yaptığı açıklamada, bugün 11.00–19.00 arası Bağdat’ta arabaların trafiğe çıkmasının yasak olduğunu ifade etti. (www..aswataliraq.com)

Kerkük'te bombalı araçla düzenlenen saldırıda 5 kişinin öldüğü bildirildi. Polis, kent merkezindeki Irak Türkmen Cephesi’nin bulunduğu sokaktaki bir dükkânın önüne park eden araca yerleştirilen bombanın bir polis devriyesinin geçişi sırasında patlaması sonucu 5 sivilin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını açıkladı. Polislerin patlamadan sağ olarak kurtuldukları bildirildi. Öte yandan Kerkük’ün Ahmetağa ve İskan mahallelerinde de patlama meydana geldi. (AA)(AFP)(GLOBAL STRATEJİ ENSTİTÜSÜ)

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) basın-yayın merkezinin internet sitesinde yer alan açıklamada Irak'taki çokuluslu gücün komutanı Amerikalı General George Casey'in Süleymaniye'de Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin ve Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) lideri Mesut Barzani’yle görüştüğü bildirildi. Ancak görüşmenin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. Açıklamada, görüşmeye KYB ile KDP'nin üst düzey yetkililerinin de katıldığı bildirildi. (AA)

Türkiye'nin, Irak'ın başkenti Bağdat'ta açılan, terörist başı Abdullah Öcalan'ın isminin de anıldığı bir araştırma merkezinin kapatılması için bu ülkeye nota verdiği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, Bağdat'ta terörist başı Öcalan'ın isminin de anıldığı bir bilimsel araştırmalar merkezinin açıldığını belirterek, buranın bir an önce kapatılması için Irak makamları nezdinde girişimde bulunulduğunu belirtti. Notanın Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği aracılığıyla verildiği kaydedildi. (AA)

Büyük Ayetullah Ali Sistani, Iraklılardan birbirlerine karşı şiddete son vermelerini istedi. Sistani, yaptığı açıklamada, mezhepler arasında şiddetin durdurulması için birlikte çalışılması gerektiğini dile getirdi ve ülkenin geleceğinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu. Iraklıların topyekûn bir savaştan kaçınmalarını isteyen Sistani, 22 Şubatta Samarra'da bir Şii türbesinin bombalanmasının, bugün ülkede görülen şiddet olaylarını tetiklediğine işaret etti. Sistani, herkesi, kan dökülmesini durdurmak için azami çaba göstermeye çağırdı. Şiddetin sürmesinin halkın birliğine zarar vereceğini kaydeden Sistani, bunun ayrıca uzun süredir beklenen kurtuluş ve bağımsızlık ümitlerini engelleyeceği uyarısında bulundu. (AA)(AP)

Irak'ın başkenti Bağdat'ta kent morguna ay başından bu yana 1000 civarında ceset geldiği bildirildi. Söz konusu rakamın, bu dönemde morga günde ortalama 55 cesedin girdiği anlamına geldiği belirtiliyor. Bağdat'ta Haziran ayında kent morguna günde ortalama 53 ceset gelirken, bu rakam Mayıs ayında 44, Nisan ayında ise 33'tü. (AA)(REUTERS)(EL-ŞARK EL-AVSAT GAZETESİ)

Irak Göç Bakanlığı, ülkede artan şiddet eylemlerinin en az 162 bin kişiyi yerlerinden ettiğini açıkladı. Bakanlık sözcüsü Sattar Nevruz, BM ve ABD'nin mezhep çatışmalarının artması konusuyla ilgili olarak ''tehlike çanları çalıyor'' açıklaması üzerine, son 3 haftada iç göçte ''tehlikeli'' bir artış gözlendiğini ve yaklaşık 32 bin kişinin evlerini terk ettiğini söyledi. (AA)(REUTERS)