YDH- El-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, milletvekili adaylığı iptal edilenlerle ilgili olarak itiraz başvurusunda bulunduklarını belirterek Amerika’yı sürece müdahale etmeye çağırdı.

 

Eş-Şarkıye televizyonuna demeç veren el-Irakiye Lideri İyad Allavi, mahkemeye itiraz başvurusunda bulunduklarını belirterek “Onlara durumun değişmesi için iki gün süre veriyorum, aksi takdire Irak’ta meydana geleceklerden tüm gruplar sorumlu olacaktır” dedi.

 

Amerika’yı yaşanan sürece müdahale etmeye çağıran el-Irakiye Lideri İyad Allavi; Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Birliği’nden de Irak’ta geçici bir hükümet kurulması ve seçimlerin yenilenmesi için girişimde bulunmasını istedi.

 

“Arap Birliği’nden ve Birleşmiş Miletlerden seçim sonuçları değiştirilmeden önce bize destek vermelerini istedim” diyen Allavi, 52 kişinin milletvekilliği adaylığını iptal eden Adalet ve Soruşturma Komisyonu’ndan verdiği kararı gözden geçirmesini istediğini söyledi.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’den ABD, Rusya ve Fransa büyükelçileriyle görüşmesini istediğini belirten İyad Allavi, “Haşimi iki gün önce onlarla yaptığı görüşmede onlardan geçici hükümet kurabilmemiz için bize destek vermelerini talep etti” dedi.

 

Allavi; ABD, Rusya ve Fransa büyükelçiliklerinin kendilerine yarın (Perşembe) bu konuda bir açıklama yapma sözü verdiklerini belirtirken, Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı Sözcüsü Hacim el-Hasani, geçici hükümet kurabilmek için Amerika’dan destek isteyen Allavi’yi Irak’ın iç meselesini uluslar arası bir sorun haline getirmeye çalışmakla suçladı.