YDH- Hamas’ın, Filistin’de ulusal uzlaşmanın sağlanabilmesi için yeni bir plan hazırladığı ve el-Fetih’ten bir heyetin yakında Gazze’ye gideceği bildirildi.

 

Filistin basınında yer alan haberlere göre Hamas, Özerk Yönetim’in uzlaşmaz tutumu sebebiyle askıya alınan Filistin ulusal uzlaşma görüşmelerinin yeniden başlatılmasını sağlamak amacıyla yeni bir plan hazırladı.

 

Gazze’deki seçilmiş Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye, dün gece yaptığı bir açıklamada Hamas ve el-Fetih örgütü arasında ulusal uzlaşmanın sağlanması amacıyla yapılan görüşmelerin sürdüğünü belirterek el-Fetih merkez komitesinden bir heyetin Hamas yetkilileriyle görüşmek için yakında Gazze’ye geleceğini söyledi.

 

Mısır’ın girişimiyle hazırlanan ulusal uzlaşma planının maddelerine yeni bir madde eklemek veya ondan yeni bir madde çıkarmak niyetinde olmadıklarını belirten Başbakan İsmail Heniye, Hamas’ın yeni bir ulusal uzlaşma planı hazırladığını söyledi ve bunun en önemli maddelerinin şunlar olduğunu açıkladı:

 

1- Hamas ve el-Fetih arasında bir biri aleyhindeki olumsuz propagandaların ve suçlamaların durdurulması.

 

2- Her iki tarafın da siyasi tutukluları serbest bırakması.

 

3- Rafah sınır kapısının bir Filistin heyetinin yardımıyla aktif hale getirilmesi.

 

Mısır, bir süre önce kendisi tarafından gündeme getirilen uzlaşma planında hiçbir değişim olmayacağını belirterek Hamas’tan bu planı kabul etmesini istemişti.

 

Hamas, Mısır’ın girişimiyle başlatılan ve halen askıya alınmış olan ulusal uzlaşma planında güvenlik servisinin yapısı ve bunun “bazı dost ülkelerin” istihbarat servisleriyle olan ilişkileri konularında çekincelerini açıklamıştı.