YDH- Cumhurbaşkanı Talabani’nin Hukuk Devleti ve Ulusal İttifak’ın birleşmesinin ardından hükümet kurma sürecinin hızlandırılmasını istediği ve İyad Allavi’ye cumhurbaşkanı yardımcılığının önerildiği bildirildi.

 

Irak’ta yayımlanan el-Beyan gazetesi, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin el-Irakiye İttifakı’nın yabancı ülkeleri Irak’ın iç işlerine müdahale etmeye çağırması ve hükümet kurma sürecini baltalamaya yönelik tehditleri ile başlayan gerginliği azaltmak için İyad Alavi’nin cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilmesini önerdiğini yazdı.

 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın Hukuk Devleti, Irak Ulusal İttifakı ve Kürdistan İttifakı’nın oluşturacağı bir koalisyon hükümetini “taifeci” diye niteleyerek katılmayacağını açıkladığı bildirilirken el-Alem televizyonuna demeç veren Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Adnan es-Serrac, başbakan adaylarını 15 gün içerisinde açıklayacaklarını söyledi.

 

El-Irakiye İttifakı’nın, Hukuk Devleti ile Ulusal İttifak’ın kurduğu yeni ittifakı “taifeci” diye nitelemesini şaşırtıcı bulduklarını belirten Adnan es-Serrac, “Hukuk Devleti ve Irak Ulusal İttifakı başından beri el-Irakiye’ye kucağını açtı ve onların liderleriyle görüşme yaptı. Eğer bu ittifak taifeci ise peki o zaman el-Irakiye İttifakı neden bizimle görüşmelerde bulundu?” diyerek tepki gösterdi.

 

Adnan es-Sirac taifecilik suçlamasını reddederek Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı’nın sadece Şiilerden oluşmadığını belirterek her iki ittifakta da Şiilerle birlikte Sünnilerin, Hıristiyan azınlığın, Kürtlerin ve Türkmenlerin bulunduğuna dikkat çekti.