YDH- Türkiye ve Brezilya’nın İran’ın nükleer programı konusunda Tahran’la 5+1 grubu arasında arabuluculuk yapmak istediği açıklandı.

 

İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonuna demeç veren Düzenin Yararını Belirleme Kurulu yetkililerinden Rıza Telainik, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Tahran’a yapacakları ziyarette İran ile 5+1 grubu arasında arabuluculuk yapma teklifi sunacaklarını açıkladı.

 

Başbakan Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva’nın Tahran ziyareti sırasında nükleer yakıt değişimi konusunda sunacakları planın ayrıntılarını da açıklayacaklarını belirten Telainik, “Brezilya bu konuda bir girişim başlattı ve sorunun halledilmesine çalışıyor. Türkiye’nin ise İran’la Batı arasında arabuluculuk yapmaya yönelik bir planı var” dedi.

 

Tahran’ın nükleer yakıt değişiminin İran topraklarında yapılması konusunda ısrarlı davranması üzerine İran’la 5+1 grubunun bakış açılarında yakınlaşma olduğunu belirten Rıza Telainik, “NPT konvansiyonuna göre Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı, barışçı nükleer faaliyetleri konusunda İran’a teknik destek sağlamak zorundadır ve Tahran’daki araştırma reaktörü için yakıt temin etmelidir. Bununla aynı zamanda İran’la Batı arasında güvenin sağlanmasına yardım edilmiş olur” dedi.