YDH- Hukuk Devleti ile Ulusal İttifak arasındaki koalisyonla hükümet kurma konusunda ilk somut adımın atıldığı Irak’ta hükümetin kuruluşu ile ilgili olarak iki gün içinde bir takvim açıklanacağı bildirildi.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın üyelerinden Abbas el-Beyati, Hukuk Devleti İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı üyelerinden oluşan 14 kişilik bir komisyonun iki gün içerisinde bir takvim belirleyerek imzalanan koalisyon anlaşmasını hayata geçirmek üzere ulusal birlik hükümeti kurulması için diğer gruplarla görüşmeleri başlatacağını açıkladı.

 

Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı’nın üyelerinden Cafer el-Musevi de kurulan komisyonun başbakanı belirlemeye çalışacağını belirterek “Irak Ulusal İttifakı ve Hukuk Devleti, başbakan adayını yaptıkları anlaşmadaki ölçütlere göre oluşturacakları bir mekanizmayla belirleyeceklerdir” dedi.

 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı Sözcüsü haydar el-Molla iki gün içerisinde gerçekleşecek Allavi Maliki görüşmesinden sonra sürpriz haberler verilebileceğini belirtirken, Hukuk Devleti İttifakı görüşmenin önemine değinerek bu görüşmenin olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ediyor.

 

Öte yandan Kürdistan İslam Birliği liderlerinden Sami el-Etruşi, Kürdistan bölgesinden bir heyetin hükümet kurma görüşmelerinde bulunmak üzere iki gün içerisinde Bağdat’a gideceğini açıkladı.

 

Hukuk Devleti ile Irak Ulusal İttifakı’nın yeni bir koalisyon kurmasının ardından çeşitli bölge ülkelerine giden ve başta ABD olmak üzere uluslar arası güçleri Irak’taki sürece müdahale etmeye çağıran el-Irakiye lideri İyad Allavi’nin ise tutumundan geri adım atarak ulusal birlik hükümeti kurulmasının Irak’ın iç meselesi olduğunu belirtti ve yabancıların bu sürece müdahale etmesine karşı olduğunu söyledi.

 

ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Joe Biden’ın Irak’a yapacağı ziyaretle ilgili bir soruyu cevaplayan Allavi, “Ben Irak’taki hükümet kurma sürecine uluslar arası bir müdahalede bulunulmasına karşıyım. Biden’ın, hükümet kurma sürecinde herhangi bir rol oynayamayacağına inanıyorum. Çünkü bu bir iç meseledir, bunu ancak Iraklılar yapacaktır” dedi.

 

Daha önce seçimlerden iki sandalye farkıyla birinci çıktıkları için hükümeti kurmanın el-Irakiye’nin hakkı olduğunu söyleyen olan Allavi, iki hafta kadar önce Birleşmiş Milletleri, Arap Birliği’ni ve İslam Konferansı Örgütü’nü Irak’taki sürece müdahale etmeye çağırmış; ancak Allavi’nin Irak’ın iç işlerine müdahale çağrısı Irak’taki tüm kesimlerin tepkisine neden olmuştu.