YDH- İran Cumhurbaşkanlığı Bürosu Başkanı Rahim Meşşai, Türkiye ve Brezilya ile yaptıkları nükleer yakıt takası anlaşmasıyla kazanan tarafın kendileri olduğunu öne sürdü.

 

İsna haber ajansının bildirdiğine göre katıldığı bir toplantı sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan İran Cumhurbaşkanlığı Bürosu Başkanı İsfendiyar Rahim Meşşai, Türkiye ve Brezilya ile Tahran’da yapılan nükleer yakıt takası anlaşmasıyla İran’ın geri adım atmış olduğu yönündeki değerlendirmeleri reddetti.

 

Ülkesinin nükleer yakıt takası konusundaki tutumundan geri adım atmadığını belirten Meşşai, takas meselesinin uzun süredir gündemde olmasına rağmen bu konuda sonuç alınamadığını hatırlatarak “Batılılar, sanki sorun bizden kaynaklanıyormuş gibi davrandılar. İran’ın dostları da uluslar arası alanda etkinlik gösterdiler; çünkü onlar İran’ın yakıt takası meselesinde dürüst davrandığını biliyorlardı. Onlar bu meseleye girdiler; aslında onların bu meseleye girmesini İran istedi. İran bu şekilde onların aracılığıyla uluslar arası alandaki tutumunu açıkça ortaya koydu” dedi.

 

Varılan anlaşmanın İran’ın elindeki yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu emanet olarak Türkiye’ye vermesini Ajans’ın da yakıt üretim teknolojisine sahip ülkeler aracılığıyla Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyulan yakıtı İran’a teslim etmesini öngördüğünü belirten Meşşai, bu anlaşmadan sonra İran’ın tutumunun doğru olduğunun uluslar arası düzeyde görüldüğünü öne sürdü.

 

Yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş yakıtı kendilerinin de üretebileceğini belirten Meşşai, takas formülünü İran’ın nükleer kapasitesinin resmi olarak tanınması anlamına geldiği için kabul ettiklerini söyledi.

 

Batılıların yakıtı kendilerine vermemesi durumunda Türkiye’ye emanet olarak verdikleri yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu geri alacaklarını belirten Meşşai, İran’ın halen Türkiye’ye verdiği miktardakinden çok daha fazla yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu açıkladı.

 

ABD, Fransa, Rusya ve Ajans’tan oluşan Viyana grubunun anlaşmada öngörülen şartları kabul etmekten başka çaresinin bulunmadığını öne süren Meşşai, “Onlar ister kabul etsin ister etmesin, bizim onların vereceği yakıta ihtiyacımız yok, biz bu yakıtı kendimiz de üretebiliriz. Türkiye ve Brezilya geldi Amerika’yla ve İran’la görüştü, onurunu ortaya koydu ve bu anlaşma imzalandı. Eğer onlar kabul etmezse bizim yakıt üretme sorunumuz yok. Onlar İran’ın yakıtı takas etme niyetinin olmadığını ve nükleer faaliyetleri amacından saptırmaya çalıştığını iddia ediyordu. Ama artık İran’ı bu konuıda suçlayamazlar. Şimdi artık top Batılıların sahasında” diye konuştu.