YDH- İran parlamentosu milletvekillerinden Ali Mutahhari, hükümetin Batı’nın nükleer yakıt takasının başka bir ülkede yapılması önerisini kabul etmesinin bir hata olduğunu söyledi.

 

İran Parlamentosu Kültür Komisyonu Üyesi ve Tahran Milletvekili Dr. Ali Mutahhari, geçtiğimiz gün Tahran’da Türkiye ve Brezilya’nın katılımıyla imzalanan nükleer yakıt takası anlaşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada İran hükümetinin Batılıların nükleer yakıt takasının başka bir ülkede yapılmasına yönelik teklifini kabul etmesinin hatalı olduğunu savundu.

 

Türkiye, Brezilya ve İran arasında yapılan anlaşmayla Batılıların isteklerinin yerine getirildiğini belirten Mutahhari, İran’ın nükleer meseledeki iyi niyetinin ortaya konmasının ise yayımlanan üçlü bildirinin olumlu tarafı olduğunu söyledi.

 

“Her şey bizim sergileyeceğimiz tutuma bağlı, eğer nükleer yakıtın Türkiye’ye nakli konusunda Viyana Grubu’ndan bizim verdiğimiz yakıtın bir rehin olarak tutulmasını önleyecek şekilde gerekli garantiyi alabilirsek Tahran bildirisinin başarılı olduğunu söyleyebiliriz; ama eğer bu bildiriyi ABD ile ilişkileri iyileştirmek için bir araç olarak kullanmaya çalışırsak bu bize sorun oluşturur” diyen Mutahhari, anlaşmadan hemen sonra İran’a yönelik yaptırımların yeniden gündeme getirilmesi konusunda da “bu da gösteriyor ki biz ne kadar geri adım atarsak onlar da o kadar ileri gidiyor” dedi.

 

Yüzde 3.5 oranında zenginleştirilmiş uranyumun yurt dışına çıkarılmasının İran açısından bir geri adım niteliğinde olduğunu belirten Dr. Ali Mutahhari, “Bu geri adım Batılıların daha da küstahlaşmasına sebep oldu. İran’ın bu meselenin çözümünden yana olduğunu, işbirliğine yanaşmayanın Batılılar olduğunu düşündürttüğü için dünya kamuoyu nezdinde bu iş bizim lehimize gibi gözüküyor olsa da Batılılar açısından durum böyle değildir. Batılılar, İran’ın bu adımıyla zaaf gösterdiğini hissetmekte ve bize yönelik baskıları daha da arttırmayı düşünmektedirler” dedi.