YDH- Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, üniter bir sistemin dayatılması durumunda Irak’ın parça parça olacağını söyledi.

 

Londra’da yayımlanan el-hayat gazetesine demeç veren Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak’ta federal bir siyasi yapının bulunduğunu belirterek, bu yapı içerisinde gerek Şiilerin ve gerekse Sünnilerin tıpkı Kürtler gibi federal bölgeler kurabileceğini söyledi.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, üniter bir siyasi yapının Irak’ın parçalanmasına sebep olacağını belirterek “Irak’ta merkezci bir üniter yapı kurulması veya ülkeye etnik ya da taifeci taassuplar temelinde bir askeri yönetim dayatılması durumunda Irak parça parça olur” diye konuştu.

 

Irak’ta federal siyasi yapının uygulanması gerektiğini belirten Barzani, “Irak’ta bu sistemin uygulanması durumunda Sünniler birden fazla federal bölgeye sahip olabilir. Şiiler de aynı şekilde… Ancak Sünnilere daha fazla özgürlük verilmelidir ve Bağdat da herkesin başkenti olarak kalmaya devam etmelidir” dedi.

 

Mesud Barzani, etnik ve mezhebi farklılıkların Irak’ın bir gerçeği olduğunu belirterek “Son seçimler gösterdi ki nüfus yapısının karışık olduğu Bağdat dışında kalan yerlerde Sünni bölgelerde Sünni adaylara, Şii bölgelerde Şii adaylara, Kürt bölgelerinde de Kürt adaylara oy verildi. Bu bir gerçekliktir. El- Enbar bölgesinde bir Şii adayın, el-İmare bölgesinde bir Sünni adayın ya da herhangi bir Arap bölgesinde bir Kürt adayın seçilmek için yeterli oy alamayacağı görüldü” dedi.