YDH- Irak Başbakanı ve Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, hükümet konusundaki çeşitli senaryolara değinerek el-Irakiye ile koalisyonun son seçenek olduğunu belirtti.

 

Irak ulusal İttifakı ile koalisyon yapmasının ardından hükümet kurma konusunda inisiyatifi ele geçiren Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, Washington Post gazetesine verdiği demeçte hükümetin kurulması konusundaki tutumunu açıkladı.

 

Seçimlerin üstünden iki aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen yeni hükümetin kurulamamasına ilişkin eleştirileri cevaplayan Maliki, hükümet kurma işinin aceleye getirilmesi durumunda ülkenin yeniden etnik ve mezhebi çatışmalara sürüklenebileceğini öne sürdü.

 

Hükümetin acilen kurulması konusunda kendilerine yapılan baskıları hatırlatan Başbakan Nuri el-Maliki, “Eğer yeni hükümet doğru bir şekilde kurulamazsa ve Irak’ta var olan Şii ve Sünni aşırılar hükümete katılırsa mezhebi çatışmalar tekrar geri dönebilir ve bu konudaki tüm kazanımlar kaybedilebilir” dedi.

 

Yeni hükümet senaryoları konusunda da açıklamada bulunan Maliki, “Ammar el-Hekim’le yaptığımız koalisyonun çıkmaza girmesi durumunda Kürt gruplara ve Ulusal İttifak’ta yer alan Irak İslami Yüksek Konseyi dışındaki gruplara gideriz. Eğer bundan da bir netice alamazsak üçüncü ve son seçenek olarak İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ile koalisyon yapmaya çalışırız” dedi.

 

Kendisinin öngördüğü hükümet senaryolarında Şii, Sünni ve Kürt grupların hükümette yer alacağını belirten Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, başbakanlık konusuyla ilgili olarak da “Allavi’nin benim başbakan olmama karşı olduğu doğrudur; ama el-Irakiye içerisinde ve Allavi’nin yanında yer alan bazı liderlerin buna yönelik bir muhalefeti söz konusu değildir” diye konuştu.

 

Hukuk Devleti İttifakı’nın Irak açısından bir emniyet supabı niteliğinde olduğunu belirten Maliki, hükümeti döneminde hiçbir ayrım gözetmeksizin hem Şii hem de Sünni milislere yönelik operasyon yapılmasının bunun açık bir delili olduğunu ifade etti.

 

Amerika müdahale ederse zararlı çıkar

Amerika’nın Irak’a uyguladığı baskıların tersine sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Başbakan Nuri el-Maliki, “Irak’ta hükümet kurma sürecinde Washington’un yeri yoktur. Bu meselede hiçbir yabancı formül söz konusu olamaz” dedi.

 

Irak’ta siyasi açıdan tam bir şeffaflık olduğunu ve çoğunlukta olan her siyasi grubun hükümeti kurabileceğini vurgulayan Maliki, Amerika’nın bu sürece müdahale etmesi durumunda bunun kendi zararına sonuçlanacağını söyledi. Arap ülkelerine de çağrıda bulunan Başbakan Maliki, bu ülkelerden belli siyasi grupları destekleyerek Irak’ın iç işlerine karışmamasını istedi.