YDH- İran Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin doktora diplomasının sahte olduğunu açıkladı.

 

İran’ın önde gelen muhafazakar milletvekillerinden Ahmed Tevekkuli’ye ait Elif adlı internet sitesinin bildirdiğine göre İran Bilim ve Teknoloji Bakanı Kamran Danişcu, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında, yaptıkları soruşturma sonucunda Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin doktora diplomasının bulunmadığını belirterek Rahimi’nin doktora diploması diye sunduğu belgenin gerçeklikten yoksun ve değersiz olduğunu açıkladı.

 

Habere göre Bakanlar kurulu toplantısında Bilim Bakanı Kamran Danişcu’nun konuyla ilgili raporunu dinleyen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “Sayın Rahimi, doktora diplomasını kullanmıyor; sizlerin de artık kendisine doktor diye hitap etmemeniz gerekiyor” dedi.

 

Haberi nakleden Elif adlı internet sitesi, Muhammed Rıza Rahimi’nin Sayıştay başkanlığı yaptığı dönemde yaptığı resmi yazışmalarında “doktor” unvanını kullandığını hatırlatarak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığına atanmasından sonra da İran Cumhurbaşkanlığı’nın resmi sitesinde kendisinden “Dr. Muhammed Rıza Rahimi” diye söz edildiğine dikkat çekti.

 

Muhammed Rıza Rahimi, 6 yıl önce de “doktor” akademik unvanıyla Azad Üniversitesi’ne bağlı Tahran Hukuk Fakültesinin dekanlığında bulunuyordu.

 

Muhammed Rıza Rahimi, Mahmud Ahmedinejad’ın önceki kabinesine içişleri bakanı olarak tayin ettiği Ali Kordan’ın doktora diplomasının sahte olduğunun anlaşılmasından sonra mecliste Kordan hakkında verilen gensoru sırasında Kordan’ın diplomasının gerçek olduğunu belirtmiş ve basından bu konunun üstüne gitmemesini istemişti.

 

İran Meclisindeki muhafazakar milletvekillerinden İlyas Nadiran, Ahmed Tevekkuli ve Ali Rıza Zakani’nin Cumhurbaşkanı Baş Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin ekonomik yolsuzluklarıyla ilgili meclise sundukları şikayet dosyasının yargıya intikal ettiğini belirten “Elif”, “Bilim ve Teknoloji Bakanı’nın Rahimi’nin diploma yalancılığı ile ilgili tutumu takdire değerdir; ancak şu sorunun da sorulması gerekir: Yıllar boyunca kendini doktora diploması sahibi olarak gösterip bunun getirilerinden yararlanan birinin İslam Cumhuriyeti hükümetinde yer alma salahiyeti var mıdır?” yorumunu yaptı.

 

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, içişleri bakanlığına atadığı Ali Kordan’ın diplomasının sahte olduğunun ortaya çıkıp gensoruyla düşürülmesinden bir süre sonra Mir Hüseyin Musevi ile katıldığı bir televizyon tartışmasında Musevi’nin eşi Zehra Rahneverd’in Azad Üniversitesi’nden aldığı doktora diplomasının itibarsız olduğunu iddia etmiş; ancak üniversite Ahmedinejad'ın iddialarını yalanlamıştı.