YDH- El Irakiye liderlerinin kendilerini dikkate almayan tutumlarına tepki gösteren Türkmenler, ittifaktan ayrılma tehdidinde bulundu.

 

Merkezi Irak’ta bulunan Ur haber ajansının bildirdiğine göre seçimlere İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı listesinden giren Irak Türkmen Cephesi’nden bir yetkili, Türkmen Cephesi’nin el-Irakiye ile ilişkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Türkmen Cephesi, el-Irakiye ile ittifak yapmadı ki onun içinde erisin” diyen Türkmen Cephesi yetkilisi, Cephe’nin el-Irakiye ile kardeşliği güçlendirilmesi, eşitlik ve adaletin sağlanması ve dini ve mezhebi ayrımcılıkların önlenmesi gibi ortak stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesine dayandığını söyledi.

 

Türkmen Cephesi’nin el-Irakiye’nin Kerkük, Diyala, Neyneva ve Selahaddin illerinde seçimleri kazanmasındaki büyük rolüne işaret eden yetkili, el-Irakiye’yi Türkmenleri kenara itmekle suçladı ve “Türkmen Cephesi, daha önce el-Irakiye liderlerine taleplerini gönderdi ve onlardan resmi ve güvenilir cevaplar beklediğini açıkladı; ancak onlar bu taleplere hala bir cevap vermediler” dedi.

 

El-Irakiye’nin yönetim kurulunda yer almak ve karar süreçlerine katılmak yönündeki taleplerine el-Irakiye liderlerinden hiçbir cevap alamadıklarından yakınan Türkmen Cephesi yetkilisi, bu tutumun medyada Türkmenlerin haklarına ilişkin hiçbir konunun gündeme gelmemesine ve Türkmenlerin bir kenara itilmesine neden olduğunu savundu.

 

El-Irakiye liderlerinin bu tutumlarını sürdürmeleri halinde Türkmen Cephesi’nin bu ittifakla ilişkisini askıya almayı ciddi bir şekilde düşündüğünü belirten yetkili, “bu tutum devam ederse Türkmen Cephesi el-Irakiye’den ayrıldığını ilan edecektir” dedi.

 

Siyasi gözlemciler, Türkmen Cephesi’nin bu rahatsızlığının temelinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani’nin geçtiğimiz günlerde el-Hayat gazetesine verdiği röportajdaki ifadelerinin bulunduğunu belirtiyorlar.

 

Barzani, el-Hayat gazetesine verdiği demecinde hükümeti kurma görevinin el-Irakiye Lideri İyad Allavi’ye verilmesini istediğini söylemişti.

 

Türkmenler, İyad Allavi’nin Kürtlerin desteğini alarak Türkmenleri bir kenara itmesinden ve Kürtlerin desteğiyle kurulacak bir Allavi hükümetinin Kerkük’le ilgili olarak anayasanın 140. Maddesini yeniden gündeme getirmesinden endişe ediyor.