YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, başka ülkelerden hükümet kurma sürecine müdahale beklentilerini reddederek, Irak başbakanının Bağdat’ta belirlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Bugün Ayetullah Sistani’yi ziyaret ettikten sonra bir basın toplantısı düzenleyen Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki, Ayetullah Sistani’yle ülkede yaşanan gelişmeler ve hükümet kurma süreci hakkında istişarelerde bulunduklarını açıkladı.

 

Ayetullah Sistani’nin halkın beklentilerinin yerine getirilmesi için ülkedeki siyasi gruplardan görüşmelerde acele etmelerini istediğini belirten Maliki, dini merceiyetin siyasi sürecin kesintiye uğratılmadan sürdürülmesi gerektiğini vurguladığını söyledi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, düzenlediği basın toplantısında lideri olduğu Hukuk Devleti ile Irak Ulusal İttifakı arasında başbakan adayının belirlenmesi için yapılan müzakerelerin sürdüğünü de belirterek Hukuk Devleti İttifakı’nın yalnızca kendisini başbakan adayı olarak sunan tutumunu koruduğunu açıkladı.

 

Ayetullah Sistani’nin İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nı desteklediği yönündeki haberleri de yalanlayan Başbakan Nuri el-Malki, “Ayetullah Sistani bu tür meselelere karışmıyor. Kendisi, siyasi partilerin bu konuyla ilgili olarak yasal mercilere başvurması gerektiğini belirtiyor” dedi.

 

Irak’ın başbakanının Bağdat’ta belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Maliki, bazı Arap ülkelerinin Irak’taki hükümet sürecine doğrudan müdahale niteliğindeki açıklamalarına işaret ettiği konuşmasında diğer ülke başkentlerinin ve bu ülkelerdeki siyasilerin de Irak halkının tercihine saygı göstermesi gerektiğini belirterek “Biz başka ülkelerin iç işlerine karışmak istemiyoruz, diğer ülkelerin de Irak’ın iç işlerine karışmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın seçimleri iki sandalye farkla kazandıkları için hükümet kurma hakkının kendilerine ait olduğu yönündeki açıklamalarına da değinen Başbakan Maliki, “Anayasayı yorumlamak hiç kimsenin tekelinde değildir. Bu konu federal mahkemenin yetkisindedir. Böyle yapılacak olursa o zaman Irak’ın geçen dört yıllık siyasi sürecinden de şüphe edilmesi gerekir” diye konuştu.