YDH- Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İran’a yeni yaptırımlar uygulamanın bu ülkenin nükleer programını durdurmak bakımından etkili olmayacağını söyledi.

 

Rusya Başbakanı Vladimir Putin Güvenlik Konseyi’nde İran’a yeni yaptırımlar öngören karar tasarısının oylanmasına saatler kala Fransız haber ajansına verdiği demeçte İran’a yeni yaptırımlar uygulamanın İran’ın nükleer sorununun çözümü konusunda herhangi bir etkisinin olmayacağını söyledi.

 

İran’ın nükleer yakıt takası konusunda Batılı ülkelerin tüm taleplerini kabul etmesine rağmen ABD’nin Güvenlik Konseyi’ne sunduğu İran’a ağırlaştırılmış yaptırımlar öngören karar tasarısına onay veren Rusya Başbakanı Putin, “İran’a yönelik yaptırımların etkili olduğuna ilişkin tek bir örnek gösterebilir misiniz? Genel olarak şunu söyleyebiliriz ki yaptırımların hiçbir faydası yok” dedi.

 

Kuzey Kore’ye yönelik olarak da yaptırımlar uygulandığına dikkat çeken Putin, bu yaptırımların Kuzey kore üzerinde de hiçbir etkisinin olmadığını tam tersine Kuzey Koreli liderlerin yaptırımlardan sonra nükleer silah yaptıklarını ilan ettiklerini hatırlattı.

 

Moskova’nın İran’ın nükleer programı konusunda ihtiyatlı davranmak durumunda olduğunu vurgulayan Rusya Başbakanı Putin, “Uluslar arası toplumdan da İran konusunda her türlü ölçüsüz tutumdan uzak durmasını talep ediyorum” diye konuştu.