Rusya resmi haber ajansı Rıa Novosti’nin bildirdiğine göre Rusya Federal Teknik Askeri İşbirliği Kurumu Başkanı Mihael Dimitriev, Rusya’nın İran’a verilecek S-300 hava savunma sistemleri konusunda Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım kararıyla kendini sınırlanmış görmediğini söyledi.
Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararında İran’a yalnızca taarruz silahlarının satımı konusunda sınırlama getirildiğini belirten Dimitriev, yeni yaptırım kararından sonra Rusya ile İran arasındaki tüm askeri ve teknik işbirliğinin kesildiğine ilişkin basında yer alan haberlerin ise doğru olmadığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andre Nesterenko da İran'a yaptırım öngören yeni kararın 9. maddesine atıfta bulunarak S-300 füze savunma sistemleriyle omuzdan atılan Stinger benzeri hava savunma sistemlerinin yaptırım kararı kapsamına girmediğini söyledi.
İran’la Rusya arasında S-300 füze savunma sisteminin satımı konusunda 2005 yılının Aralık ayında anlaşma yapılmış; ancak teslimatın ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
İran’ın resmi haber ajansı İrna, 2008 yılının eylül ayında İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkan Yardımcısı İsmail Kevseri’nin Rusya’nın S-300 füze savunma sistemi parçalarını teslim etmeye başladığını açıkladığını bildirmiş; ancak Rusya Federal Teknik Askeri İşbirliği Kurumu bu haberi yalanlamıştı.
Hassas ve stratejik öneme sahip bina ve tesislerin savunmasında kullanılan S-300 füze sisteminin balistik füzelerin yok edilmesinde olduğu gibi kara hedeflerinin tahribinde de kullanıldığı bildiriliyor.
Rusya daha önce de İran’a, 12 kilometre menzilli Tor-M1hava savunma sistemi satmıştı.