YDH- İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle imzalanan nükleer yakıt takası deklarasyonunun kendileri açısından hala görüşme masasında bulunduğunu açıkladı.

 

Kum kentinde bir basın toplantısı düzenleyen İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ülkesinin nükleer yakıt takası konusundaki iyi niyet adımına rağmen Batılıların sergilediği olumsuz tutumun kendilerini öfkeye sevk etmemesi gerektiğini belirterek NPT’den ayrılmanın söz konusu olmadığını söyledi.

 

NPT’nin doğru uygulanması şartıyla olumlu bir protokol olduğunu belirten Laricani, “Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı, Batılıların faaliyetleri yüzünden giderek zayıflamaktadır. Bizim önümüzde iki yol var: O orada kalacağız ve onu güçlendireceğiz veya ondan çıkarak NPT’yi yok edecek son darbeyi vuracağız” dedi.

 

Kendisinin NPT’de kalınmasından yana olduğunu belirten Laricani, Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle imzalanan nükleer yakıt takası deklarasyonunun ardından ülkesine yönelik yaptırımların arttırılmasına da değinerek “Tahran deklarasyonu sadece bir takastan ibaret değildi. O deklarasyon hatta daha önceki yaptırımları da göz önünde bulunduran bir içeriğe sahipti, eğer bu deklarasyon tam olarak uygulanabilseydi, olumlu sonuçları olabilirdi” dedi.

 

Biz en başından Türk ve Brezilyalı yetkililere Batılılara güvenmediğimizi söyledik; ama onlar bize dediler ki ‘onlar bize bu anlaşmayı kabul edeceklerine dair mektup gönderdiler’ Ancak gördüğünüz gibi ahlaksızlık yaptılar ve dördüncü yaptırım kararını da aldılar” diyen Laricani, çıkarılan yaptırım kararına rağmen Tahran’da imzalanan anlaşmanın bütünüyle uygulanması durumunda olumlu sonuçlar doğuracağını belirterek bu anlaşmanın gündemden çıkarılması için herhangi bir gerekçe görmediğini söyledi.

 

Laricani, Ayetullah Muntezeri ile Ayetullah Sanii gibi dini mercilerin evlerine ve bürolarına yapılan saldırılarla ilgilii olarak da değerlendirmelerde bulundu ve "Dini mercilerin kadri ve kıymeti herkesçe malumdur, Eğer birileri yoldan çıkarak onlara saygızılık yaparsa sadece kendi değersizliğini göstermiş olur" dedi.