YDH- Birleşik Arap Emirlikleri’nin 1929 sayılı Güvenlik Konseyi kararını gerekçe göstererek İran’la bağlantılı 40 şirketi kapattığı bildirildi.

 

Abu Dabi’de yayımlanan Gulf News gazetesi, Birleşik Arap Emirlikleri resmi yetkililerinin, İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırım öngören 1929 sayılı kararını görmezden gelmesi üzerine İran’la bağlantılı olan 40’tan fazla şirketi kapattıklarını açıkladığını duyurdu.

 

Kapatılan şirketlerin İran’a nükleer silah yapımında da kullanılabilecek hassas malzemeler sattıklarını belirten Birleşik Arap Emirlikleri’nden isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin “İran’ın yaptırımlardan kurtarılabilmesine yardımcı olacağını” düşündükleri şirketleri kapattığını söyledi.

 

Kapatılan şirketlerin basılarının Birleşik Arap Emirliklerine bazılarının ise yabancı ülkelere ait olduğunu belirten ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, bu şirketlerin İran’a iki amaçla da kullanılabilecek tehlikeli maddeler sattıklarını ve Güvenlik Konseyi kararında bu maddelerin İran’a sokulmasının yasaklandığını ifade etti.

 

Birleşik Arap Emirliklerinin NPT anlaşmasına bağlı olduğunu belirten kaynak, “Birleşik Arap Emirlikleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile irtibatlı olduğu ispat edilen ve BM’nin yaptırım kararı kapsamında yer alan her şirketi kapatacaktır” dedi.

 

İran2a ait iki adada hak iddia etmekle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri ile İran arasında son derece güçlü ekonomik ilişkiler bulunuyor.

 

İran’ın Fars Körfezi’ndeki en büyük ticari ortağı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde halen 400 bin İranlı ikamet ediyor.