Cezayirli âlimler: Suudi âlimlerin fetvası siyasi

01 Ocak 1970

SAAF-İki Cezayirli İslam alimi, bazı Suudi müftülerinin Hizbullah’ın desteklenmesinin haram

SAAF-İki Cezayirli İslam alimi, bazı Suudi müftülerinin Hizbullah’ın desteklenmesinin haram olduğu yönündeki fetvalarının siyasi olduğunu söyledi.

 

Cezayir Müslüman Alimler Birliği Başkanı şeyh Abdurrahman Şeyban ve usul-i din bölümü uzmanlarından Dr. Ammar Ceydel, Suudi Arabistanlı bazı müftülerin Hizbullah’a destek verilmesini haram ilan eden fetvalarının siyasi olduğunu ifade ettiler.

 

El-Bilad gazetesi pazar günkü sayısında Şeyh Abdurrahman Şeyban’dan naklen, “yayınlanan fetvalara rağmen, Lübnan’daki İslami direnişi desteklemek, şer’î, ahlaki ve insani olarak vaciptir” diye yazdı.

 

“Lübnan’ın Müslüman halkı bugün düşmanın saldırılarına uğramaktadır, halkı ve direnişi desteklemek vaciptir” diyen Şeyban, Arap dünyasında Hizbullah’ı desteklemenin haram olduğu yönünde yayınlanan fetvalara şaşırdığını belirterek “İslam, Müslüman olmasa bile bir mazlumun desteklenmesini vacip kılmaktadır, o halde sırf Şii oldukları için Lübnan Direnişinin desteklenmesini haram ilan etmek nasıl mümkün olabilir?” diye konuştu.

 

Hizbullah’ın İsrail’e karşı direnişiyle Lübnan’ın onurunu korumakta olduğunu söyleyen Şeyban, “Bu beyler, Gazze’de Filistinlilere yapılanlar karşısında neredeydiler ki şimdi Lübnan Direnişi konusunda bu şekilde fetva veriyorlar” dedi.

 

İsrail’in Lübnan ve Filistin topraklarını işgal ettiğini ve binlerce Filistinliyi ve Lübnanlıyı cezaevlerinde esir ettiğini belirten Şeyban, Hizbullah aleyhinde verilen fetvaların siyasi olduğunu belirterek “Bu beyler, Lübnan Direnişinin desteklenmesine haram fetvası vermek yerine sussalardı daha iyi olurdu” dedi.

 

Cezayir Usul-i din bölümü uzmanlarından Dr. Amma Ceydel de Arabistan’dan verilen fetvaların ısmarlama olduğunu söyleyerek İslam alimlerinin siyasi davranmasının tehlikeli olduğunu belirtti ve “bu hem müslümanların inançlarına hem de gelecekteki tebliğ faaliyetlerine zarar verir” dedi.

 

Suudi Arabistan’ın ABD ile ilişkilerinden dolayı Suudi alimlerin İran ve Şiiler aleyhine düşmanlığı körükleyecek açıklamalar yaptıklarını belirten Ceydel, muhtelif İslami mezheplere mensup olan alimlerin Lübnan Direnişinin İsrail’e karşı verdiği savaşın meşru olduğuna inandığını belirtti.